El dimarts 29 de juny, a tres quarts de vuit de la tarda, es va reunir en assemblea l’Associació d’Amics i Veïns del Passeig (AAVP) per tal que els seus membres poguessin repassar la trajectòria de l’Associació des de la seva creació el passat mes de desembre. A més a més d’aquest repàs a les accions de l’AAVP, els seus integrants varen presentar un escrit contra el trasllat de l’estació al carrer Guifré que es presentarà a l’Ajuntament al Ple d’avui dia 30 de juny.
El President de l’AAVP, Joan Turró, va començar l’assemblea fent una relació dels actes duts a terme per l’Associació des de la seva fundació, no sense abans manifestar fermament que “el trasllat de l’estació “és una animalada”. A més de destacar la recollida de més de cinc-centes signatures contra el seu trasllat, Turró també va remarcar la participació de l’Associació a diferents mitjans de comunicació -entre ells L’Espai Digital, a l’entrevista que hi va concedir – i va fer un repàs a les reunions mantingudes amb membres de l’Ajuntament.
Segons Turró, la situació de l’alcaldessa i l’equip de govern en torn a l’estació és “dubitativa”. Va explicar que la posició dels diferents grups del govern davant el trasllat no està unificada, i que de les reunions de veïns amb l’Ajuntament “no se’n va treure l’aigua clara”.
A part del trasllat de l’estació, també es va parlar del soterrament del pas a nivell del Camí del Bosc, que per part de Renfe està proposat com un túnel que s’iniciï al carrer Guinardó. L’AAVP, no obstant, demana que el túnel de pas per sota les vies comenci a la rotonda de la carretera. Segons Turró, aquesta reclamació no ha estat considerada per l’Ajuntament, i l’AAVP entén la proposta d’instal·lació de l’estació al carrer Guifré com una contrapartida a Renfe per fer-se càrrec de l’obra més costosa, és a dir, el túnel de pas sota les vies.
També va tenir un record per la consulta realitzada per l’Ajuntament, que va ser també contundent: segons Turró la consulta ha estat un fracàs i l’Ajuntament “se l’ha passada pel clatell” i se n’ha desentès al·legant “romanços”. Tot això obeeix, segons el president de l’AAVP a un replegament de l’Ajuntament davant d’un resultat advers de la consulta.
Després d’aquestes declaracions, va presentar l’escrit que l’AAVP farà arribar a l’Ajuntament per a expressar el seu descontent, i que els reproduïm a continuació:
” L’ESTACIÓ DE RENFE, COM SEMPRE, AL SEU LLOC.
El passat mes de desembre l’equip de govern de l’Ajuntament de
Aleshores, els responsables municipals ens van dir que la decisió es prendria abans d’acabar l’any 2009 i que no hi havia temps per a poder fer un procés participatiu com ells haurien volgut, però que demanarien l’opinió a la ciutadania i que la resposta majoritària en relació a les preguntes plantejades tindria un pes decisiu en l’opció que l’Ajuntament de
Vuit-centes persones van manifestar la seva opinió responent a la pregunta formulada per l’Ajuntament, i d’aquestes vuit-centes persones, sis-centes van manifestar-se inequívocament a favor de mantenir l’estació de tren al mateix lloc que ara. La preferència dels garriguencs al respecte és, doncs, inequívoca.
Malgrat això i malgrat que els responsables municipals havien manifestat que l’opinió dels garriguencs tindria molt de pes en la posició que l’Ajuntament defensaria, la percepció dels sotasignants és que no ha estat així. Membres de l’Associació d’Amics i Veïns del Passeig s’han entrevistat amb tots els partits que governen
Malgrat les intencions inicials que va manifestar aquest equip de govern, ni els processos participatius ni la claredat en la gestió no són el seu fort. Els fets demostren que no calia anar tan a corre-cuita el passat mes de desembre, ja que les coses són on eren (altrament, imaginem que l’equip de govern ja hauria informat). Per tant, si la seva voluntat autèntica és defensar l’opció majoritària dels garriguencs, i considera que l’opinió de vuit-centes persones és insuficient, l’Ajuntament és a temps encara d’iniciar un procés participatiu ben clar.
En qualsevol cas, l’Associació de Veïns i Amics del Passeig, demanem a l’equip de govern de
L’escrit, preparat segons Turró “per remoure la situació”, va ser signat pels assistents, que seguidament van manifestar la seva inquietud per l’absència d’un pla de mobilitat sobre la problemàtica de l’Estació -tal com va afirmar Quim Fornès en l’entrevista concedida a l’Espai Digital (ENLLAÇ) – i sobre problemes que s’han ignorat, com l’afectació del bosc del Malhivern i la modificació d’un centre “que és perfecte i l’enveja dels altres pobles”, segons una assistent.
L’assemblea es va tancar amb un repàs a la futura participació de l’AAVP a la propera Fira d’Entitats i a la comissió de la Festa Major. L’escrit es presentarà avui al Ple de l’Ajuntament.
Text i fotografia: Marc Bellmunt