Inaugurada la setmana solidària

0
setmana_solidria

Divendres 25 de juny, a les set de la tarda i a Can Raspall, va tenir lloc la conferència inaugural dels actes de la Setmana Solidària a càrrec de Xavier Guerrero, membre de l’Associació Nacions Unides amb seu a Barcelona, fundada el 1962 i que exerceix d’enllaç entre la societat civil i la ONU.

La conferència va tractar els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, una sèrie de 8 fites quantificades i acotades en el temps, que van ser aprovades en cimera el 2000 per 191 caps d’estat, de 194 membres que té la ONU. Aquests objectius es desprenen d’una sèrie d’estadístiques i el seu empitjorament en 54 països entre el 1990 i el 2000, però fonamentalment en l’Índex de Desenvolupament Humà o IDH de la ONU.

Aquest índex comprèn l’esperança de vida, l’alfabetització i els ingressos per càpita, entre d’altres marcadors. Espanya es troba en l’onzè lloc del rànking de 194 països, amb Catalunya lleugerament per  sobre de la mitja espanyola. Els primers llocs de la llista són pels països nòrdics, en tant que els llocs del final de la taula són pels països africans.

Els 8 objectius de la Declaració del Mil·lenni són eradicar la pobresa extrema i la fam, assolir l’educació primària universal, promoure la igualtat entre gèneres, reduir la mortalitat infantil, millorar la salut materna, combatre el VIH/SIDA i altres malalties, garantir la sostenibilitat del medi ambient, i en darrer lloc fomentar una aliança global pel desenvolupament.

Aquests objectius es plantegen pel 2015, i a diferència dels objectius d’altres cimeres, estan quantificats monetàriament. Segons l’Associació per les Nacions Unides, amb 40 mil milions de dòlars es podrien solucionar aquests problemes. És una xifra que cal posar en contrast: cada any la despesa militar quasi arriba als 900 mil milions, i només el futbol professional mou 500 mil milions de dòlars a l’any.

Les estadístiques completes sobre els Objectius del Mil·lenni es poden trobar a la web www.aune.org, a més de la web www.senseexcuses2015.org. La conferència obre una setmana amb una sèrie d’actes pel foment de la solidaritat a la Garriga, que es poden consultar al programa de la Setmana Solidària.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorEntrevista a Meritxell Budó, cap del grup municipal de CiU
Article següentAcampada a la Plaça de l’Església
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.