Al Regidor d’Acció Territorial i Sostenibilitat

0
Cuspinera_01

Benvolgut Quim Fornés, una vegada llegit l’escrit “La rehabilitació de centre de la Garriga, un projecte de qualitat i participatiu”, aparegut al núm. 184 del Gar, des dels vilatans es té el deure d’aportar puntualitzacions a l’escrit.

Per començar, manifestar que en cap moment he dubtat que el projecte no sigui de qualitat. En dues ocasions s’esmenta l’Agenda 21. No dubto que l’Agenda 21 va ser un procés participatiu obert als garriguencs, llàstima que es varen tardar tants anys en endegar-lo. S’hauria d’haver iniciat l’any 2000 previ a la posta en marxa del Pla General d’Ordenació. Una vegada convocada l’Agenda 21, malauradament no va generar gran entusiasme, aplegant relativament un reduït nombre de vilatans al llarg del seu procés. Suposo que com a garriguenc no resident hi podia participar, però vaig optar per no involucrar-me, ja que no ho vaig veure prou clar.

Crec que convocar-la va ser una opció encertada, llàstima que el grup dedicat a Usos del Sòl i Territori i el Planejament Urbanístic, si no estic mal informat, va ser escassa la participació. Els comentaris fets per alguns dels assistents, eren “som quatre gats” i “nul·la la presència del representant de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament”.

A més, a l’apartat de les conclusions de l’Agenda, el punt més votat va ser desenvolupar la Modificació del Pla General del 2001, i no s’ha portat a terme.

Si es fa un rigorós examen de consciència, encara que la paraula tingui connotacions religioses de postguerra, s’arriba a la conclusió que va ser un procés poc participatiu.

Darrerament, des de l’Ajuntament s’ha confirmat que el Pla de Mobilitat redactat pel RACC, esmentat darrerament en declaracions des de l’equip de govern, no ha estat aprovat pel Plenari de l’Ajuntament.

No es la primera vegada que un projecte d’aquesta envergadura es realitza per mitjà de concurs. Pel complex de la Zona Esportiva de Can Noguera, promogut en un dels mandats de l’alcalde senyor Alfred Vilar, es va convocar un concurs de projectes obert. Això sí, no eren carrers ni places, però era un projecte d’envergadura.

A l’ampli jurat plural i representatiu estaven convocats els set representants dels grups i partits polítics que configuren el consistori garriguenc, tres o quatre tècnics municipals, un tècnic representant la Diputació, un tècnic representant del Col·legi d’Enginyers i dos representants de la societat civil (un de l’Agrupació de Serveis i Comerciants de la Garriga, l’ASIC, i un de l’Agenda 21). Resumint: 11 representats de l’administració (d’aquests, 7 polítics aliens a l’arquitectura, l’enginyeria i el disseny) i tres de la societat civil.

Discrepo que sigui un jurat suficientment representatiu, ja que com a mínim faltarien varis representants de l’anomenada societat civil per a compensar la majoritària representació de polítics i funcionaris.

A la Garriga hi ha un bon nombre d’institucions i associacions apolítiques que han demostrat, sobradament, l’interès per l’espai urbà i que a la vegada el pateixen i l’utilitzen. Si no es creia oportú invitar a altres associacions, es podrien haver convocat a més representants de l’Agenda 21 i de l’ASIC, fins a compensar el pes dels polítics i dels funcionaris.

De les nou propostes eliminades en la primera fase del concurs per a passar a la segona fase, com a mínim una conservava el sauló de la plaça, les llambordes a la zona de la mobilitat dels vehicles i recuperava el passeig de til·lers del Dr. Vich. Malauradament, aquest equip, en el seu currículum, no tenia suficients projectes d’intervenció en l’espai urbà per a poder ser escollit per a competir.

A més, em temo que si hagués passat el primer sedàs, en la segona fase l’haurien considerat “retro”, al presentar propostes amb llenguatge dels segles XIX i XX.

Segons el Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, no va participar com a membre del jurat amb següent argument:  “Efectivament, l’Ajuntament de la Garriga ens va demanar un representant tal i com especificava el plec. No obstant, el vocal de Concursos de la Junta Directiva de la Demarcació de Barcelona del COAC d’aquell moment va decidir no enviar un representant per a formar part del Jurat tal i com ens va sol·licitar l’Ajuntament, donat que des de l’oficina de concursos es va considerar que el plec no complia els requisits mínims per donar suport al concurs i després d’infructuoses converses amb l’Ajuntament per intentar modificar certes clàusules del plec que consideràvem incorrectes, de les que vam anar informant als arquitectes a través de l’apartat COAC Informa de la fitxa del concurs”.

Com a curiositat comentar que un regidor de l’equip del govern tripartit d’esquerres va demanar a un dels tècnics eliminat del concurs que li fes una proposta dibuixada de la plaça conservant el sauló.

A més dels membres de l’Agenda 21, m’atreveixo a dir que hi ha una amplia majoria de garriguencs que creuen que la rehabilitació del Centre “és urgent i necessària per dotar-nos d’un espai urbà més harmonitzat i acollidor per a les persones i l’activitat comercial”.

Per acabar, m’atreveixo a dir que l’equip de govern tripartit d’esquerres us vareu equivocar al no posar a les bases del concurs el conservar el sauló de la plaça de l’Església i les llambordes, i la recuperació del passeig dels til·lers de l’anomenat passeig del Dr. Vich. Així com no convidar a formar part del jurat  a més representants d’associacions i institucions  garriguenques.

Suposo que al llarg de les setmanes heu detectat que hi ha molts garriguencs molestos amb la vostra actuació prepotent que us poden passar factura a les properes eleccions municipals.

Si hi ha voluntat política i d’acord amb l’equip redactor del projecte es pot modificar el projecte. De savis és rectificar.

Article anteriorFinal de curs 2009 – 2010 a l’Aula de la Universitat a l’Abast (FUMH)
Article següentLa Plataforma Salvem el Centre alerta d’irregularitats en el plec de condicions del concurs de la reforma del centre
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.