Conferència sobre les llavors

0
llavors

El divendres 21 de maig es va celebrar a Can Raspall el segon acte dedicat a la celebració del Dia Internacional de la Biodiversitat al poble, la conferència “Les llavors tradicionals, un patrimoni en extinció?”. La conferència, conduïda per Jordi Puig, ambientòleg, i presentada per Quim Fornés, va ser una aferrissada defensa de les llavors tradicionals davant de la preponderància dels transgènics a l’agricultura actual.

Els actes del Dia Internacional de la Biodiversitat van continuar amb la celebració d’un mercat ecològic a la Plaça Can Dachs – la primera “Ecofira”-, on els pagesos de la comarca varen vendre els seus productes, es repartiren llavors i es realitzaren diverses activitats, tals com tallers d’agricultura sostenible i tècniques de compostatge. Tot els diners recaptats es destinaran a Càritas la Garriga.

Quim Fornés va obrir l’acte deixant clara la necessitat de preservar la biodiversitat en un entorn en el que l’impacte humà fa que “no sapiguem el que mengem”. Segons Fornés, aquest és el primer any en el que es celebren a la Garriga actes conmemoratius del Dia Internacional de la Biodiversitat, però no serà l’últim, quan “a dures penes sobreviu el camp davant del creixement d’asfalt i ciment que hi ha a la nostra comarca”.

Acabades les presentacions, Jordi Puig va començar la seva conferència definint el concepte de biodiversitat: “biodiversitat és la varietat d’organismes vius de qualsevol font, i comprèn la diversitat dintre d’una espècie i entre elles”. Puig va distingir també entre la biodiversitat natural, que parteix de la selecció natural, i la cultivada, que apareix a partir de la intervenció de l’home.

La biodiversitat cultivada altera les plantes per tal que siguin el màxim de productives dintre de unes condicions controlades (l’hort), i va des de processos tant simples com la rotació de collites fins els trangènics d’avui en dia, des del sedentarisme del neolític als estudis de Mendel, fins els nostres dies. Aquest procés ha portat a una estandarització dels cultius i a una pèrdua de varietat: avui en dia, trenta cultius de dotze varietats vegetals representen el 90% de l’alimentació mundial.

Feta aquesta introducció, Puig es va centrar en l’impacte dels transgènics en l’agricultura actual, explicant que actualment hi ha combinacions de gens tant dispars com la de “tomàquets amb gens de peixos de l’àrtic que són resistents al fred” i “blat de moro amb gens d’un bacteri que el fan tòxic pels paràsits”. Espanya és el major productor de trangènics d’Europa, i Catalunya la regió de Espanya amb més superfície plantada de transgènics.

Aquests cultius afecten l’entorn i la població de maneres que encara no estan estudiades, i el seu impacte econòmic és també devastador: el mercat dels transgènics està controlat per cinc empreses a nivell mundial, que fabriquen les llavors perquè només serveixin per a una sembra i només siguin compatibles amb els pesticides que ells mateixos fabriquen. Tot això condueix a concentració de capital i empobriment de les regions més desfavorides mundialment.

En front als transgènics, trobem tant a l’administració pública, que a nivell europeu subvenciona els cultius tradicionals i ecològics, o a associacions de recuperació de cultius com Esporus i la més coneguda Som lo que sembrem. El propi Puig és membre de Llavors Orientals, una associació d’intercanvi i cultiu de llavors tradicionals del Vallès Oriental, impulsada per Pep Salsetes.

La conferència es va tancar amb un seguit de fotografies de conreus tradicionals i una sessió de preguntes i respostes amb el públic assitent, a més a més d’un petit refrigeri amb productes de la terra. Resumint la seva exposició, Puig va sentenciar: “No té res a veure la quantitat de nutrients o el gust de les varietats tradicionals antigues amb les millorades que mengem avui en dia”.

Fotografies i text: Marc Bellmunt

Article anteriorAgenda de la Primavera Poètica
Article següentMeritxell Budó, candidata a les llistes de CiU a les eleccions al Parlament
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.