Propers actes de la Primavera Poètica

0

Divendres 14 de maig

Philip Larkin. Bellesa i veritat
Passeig amb el poeta anglès de la mà del poeta i traductor Marcel Riera
Merlot Vins i Caves, 22h

Quan li vam dir que el local es deia “Merlot” ell va alçar la cella i se’ns va encendre el ble de l’esperança: li va sonar remotament a regust de vi francès, aquella mena de beuratge que s’empassen els rústecs habitants del Continent… Però, tot i amb això, creiem que Philip Larkin finalment no deixarà l’aixopluc amagat de Hull per arribar-se fins a la Garriga. I menys ara que tornen finalment els seus amics conservadors! A més, ell és home de te, de cervesa i, sobretot, de ginebra… Aleshores ens ha calgut buscar un substitut i l’hem trobat al Maresme. És més bevedor de vi que d’altra cosa (tampoc no li fa escarafalls al whisky, s’ha de dir), es diu Marcel Riera, és anglòfil i entre glop i glop va traduir un dels grans títols de Larkin, Finestrals.


Dissabte 15 de maig

Més càntic
El poeta Víctor Sunyol presenta la intervenció artística de Misael Alerm i breu recital de poemes d’Espriu
A l’antic edifici del Pebre Negre (al costat de la Biblioteca), 12h

Banys de poesia
Carles Camps Mundó + Montserrat Rodés
Termes la Garriga, 19,30h

Carles Camps Mundó es dedica, a partir de finals de la decada dels 60 i començaments de la dels 70, a la pràctica de la poesia visual. El 1974 publica a Llibres del Mall La nuu. Contes de I’horitzó, dues suites de poemes visuals. El 1981 mostra tota la seva obra poètica visual a la Fundació Miró. Ja plenament dedicat a la pràctica de la poesia discursiva, ha publicat, entre d’altres, L’Absent (1989), LIiçó de Tenebres (1996), Dies de nit (1999), Llibre de les al·lusions (2004) i Un moviment quiet (2004). El 2005 va rebre el Premi de Poesia Parc Taulí pel llibre El contorn de l’ombra. Amb La mort i la paraula (2010) ha guanyat el darrer Premi Carles Riba.

Montserrat Rodés és redactora editorial i ha estat professora de tècniques editorials. Ha publicat 8 llibres de poemes, els més recents són Deleàtur (2002), Immunitats (2005) i Alarma (2008). La seva obra és present en diverses antologies de poesia catalana contemporània, i alguns dels seus poemes s’han traduït a altres llengües. Ha participat en nombrosos recitals de poesia, entre els quals cal destacar l’homenatge a Salvador Espriu (juntament amb Narcís Comadira, Carles Duarte, Manuel Forcano i Màrius Sampere), que va tenir lloc al Literaturhaus en el decurs de la Fira del Llibre de Frankfurt l’octubre del 2007, en la qual la Literatura Catalana va ser convidada d’honor.

 

Diumenge 16 de maig

 El Quadern gris, de Josep Pla
Direcció de Joan Ollé
Teatre de la Garriga-El Patronat, 19h
Entrada: 11-16 eurus (Telentrada i taquilla del Teatre)

“Decideixo de començar aquest dietari. Hi escriuré – just per passar l’estona, a la bona de Déu- el que se m’anirà presentant”. Així comença El quadern gris, el 8 de març del 1918, quan la Primera Gran Guerra és a les acaballes i Rússia ja ha fet la seva Revolució. L’última ratlla l’escriurà Josep Pla el 15 de novembre del 1919, dos dies abans d’anarse’n cap a París com a corresponsal del diari “La Publicidad”. Tenia vint-i-un anys. El quadern gris veu la llum el 1966, profundament reelaborat, com a primer volum de les seves Obres Completes: l’alumne corregit pel mestre.

Què anota Pla al llarg d’aquest llarg any i mig? Totes les coses de les que està feta la seva vida d’estudiant: Palafrugell, Montaigne, els ous de reig, les dones, la penya de l’Ateneu, els dies de Festa Major, Eugeni d’Ors, l’amistat, les Rambles, el tabac, els colors del cel, l’escriptura… I nosaltres ho llegim avui com si hagués estat escrit abans d’ahir, tal i com parla la gent, molt lluny de qualsevol afectació.

Pot resultar teatral la lectura d’uns quants fragments d’un dietari? Pot un sol adjectiu precís dibuixar mil paisatges? Ens trobem davant d’allò que abans en dèiem cabaret literari? Teatre de la paraula?

Article anteriorLa Fundació Maurí i la reforma del centre de la Garriga
Article següentComunicat de CiU
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.