El passat dissabte 8 de maig l’AUA va visitar la fortificació ibèrica del turó de Montgròs a El Brull, en el Parc Natural del Montseny, acompanyats per l’arqueòleg Marc Guàrdia, que ens havia fet una conferència sobre els Ibers, al Patronat, el passat mes de febrer. El jove arqueòleg va mostrar-nos la funció que va tenir la fortificació, ens va explicar la història del recinte, va parlar-nos de la vida dels ibers, de la colonització romana, dels assentaments medievals i de molts més aspectes d’aquesta civilització.
En el camí que va de l’aparcament fins a la fortificació vam poder observar orquídies silvestres entre la variada vegetació mentre lluïa – una bona estona – el sol en aquesta primavera tan plujosa.
L’oppidum del turó de Montgròs, recinte fortificat que se situava al territori dels ibers ausetans, ocupa una extensió de terreny força plana i envoltada de precipicis llevat del costat oriental. Tenia la funció de controlar una de les vies naturals d’accés a la plana de Vic des de la costa, per Collformic i, també, la d’aplegar en temps de guerra la població (i els seus ramats), que vivia al sud del Montseny.
La primera ocupació humana del lloc correspon al final de l’Edat de Bronze (
El recinte fou destruït cap el
Aquesta fortificació es va descobrir l’any 1975, i des d’aleshores
Aula de