Sortida de l’AUA al jaciment ibèric de El Brull

0
294
Sortida_AUA_

El passat dissabte 8 de maig l’AUA va visitar la fortificació ibèrica del turó de Montgròs a El Brull, en el Parc Natural del Montseny, acompanyats per l’arqueòleg Marc Guàrdia, que ens havia fet una conferència sobre els Ibers, al Patronat, el passat mes de febrer. El jove arqueòleg va mostrar-nos la funció que va tenir la fortificació, ens va explicar la història del recinte, va parlar-nos de la vida dels ibers, de la colonització romana, dels assentaments medievals i de molts més aspectes d’aquesta civilització.

En el camí que va de l’aparcament fins a la fortificació vam poder observar orquídies silvestres entre la variada vegetació mentre lluïa – una bona estona – el sol en aquesta primavera tan plujosa.

L’oppidum del turó de Montgròs, recinte fortificat que se situava al territori dels ibers ausetans, ocupa una extensió de terreny força plana i envoltada de precipicis llevat del costat oriental. Tenia la funció de controlar una de les vies naturals d’accés a la plana de Vic des de la costa, per Collformic i, també, la d’aplegar en temps de guerra la població (i els seus ramats), que vivia al sud del Montseny.

La primera ocupació humana del lloc correspon al final de l’Edat de Bronze (1000 aC). Probablement, a l’època ibèrica, avançat el segle V aC, s’hi va bastir una primera fortificació. A final del segle IV aC, després de desmuntar-la, se’n va bastir una altra muralla que s’ha conservat millor: fa uns 150m de llarg i uns 3m d’ample i està precedida d’un fossat i reforçada per tres bastions i diversos parapets. El conjunt formava un recinte fortificat de més de 4 ha.

El recinte fou destruït cap el 200 aC, tal vegada durant la Segona Guerra Púnica (218-201 aC), en què els ausetans es van enfrontar als romans, o, potser, durant la revolta ibèrica sufocada pel cònsol Marc Porci Cató l’any 195 aC. Més tard, a l’època medieval s’hi varen fer alguns assentaments.

Aquesta fortificació es va descobrir l’any 1975, i des d’aleshores la Diputació de Barcelona excava i restaura el conjunt. Cada cap de setmana, des de fa uns vuit anys, hi ha visites guiades.

Aula de la Universitat a l’Abast (FUMH)

Article anteriorI Fira Ecològica de la Garriga
Article següentLa Fundació Maurí i la reforma del centre de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.