25A: un èxit de la ciutadania garriguenca que camina cap al futur

0
PCLGD_01_petit

El proppassat 25 d’abril es va celebrar la Consulta sobre la independència de Catalunya a la Garriga. Aquest acte de participació ciutadana fou organitzat per ciutadans i ciutadanes individuals de la Garriga que van crear la Plataforma Cívica la Garriga Decideix (PCLGD). A l’inici del procés (octubre de 2009), els unien diverses coses: les ganes d’organitzar la consulta; el convenciment que era un procés important tant pel nostre poble com per Catalunya; molta feina per tirar endavant i, sobretot, molta il·lusió. Ara mateix (un cop realitzada la consulta), els aplega la satisfacció de la feina ben feta, un resultat de participació que ha esdevingut un dels millors de la comarca (per ser exactes van votar 2972 persones que corresponen al 23,92 % d’un cens de 12.422 persones) i la tranquil·litat d’haver aconseguit realitzar-la. Entremig, convé destacar algunes qüestions importants.

En primer lloc, la consulta ha aconseguit teixir una xarxa de complicitats i de col·laboracions a la Garriga. Sempre argumentem que al nostre poble no és senzill mobilitzar a la gent i que no és habitual que més de 150 persones treballin plegades durant mesos amb un objectiu comú. Amb la consulta, hem demostrat que aquesta afirmació és errònia perquè ho han fet durant sis mesos de manera desinteressada i voluntària. Al mateix temps, convé dir amb insistència que les consultes han estat organitzades des de la base, de manera autogestionada i autofinançada, sense que cap institució governamental hi hagi donat suport. L’experiència ha estat molt interessant per a tothom: cadascú ha aportat tot allò que ha pogut i, a més a més, tots hem après i hem gaudit de treballar plegats.

En segon lloc, la consulta fomenta la participació ciutadana i crea un espai on la ciutadania pot exercir el seu dret de decidir. La creació del marc necessari per demanar als ciutadans la seva participació és doblement interessant. D’una banda, com dèiem, perquè permet que la ciutadania opini i exerceixi el seu dret a l’autodeterminació. De l’altra, perquè en un moment en el qual parlem massa sovint de desafecció cap a la política en general i cap a tot allò que prové dels partits polítics, les consultes i els processos de participació ciutadana empoderen la ciutadania i la fan partícip de tot allò que l’envolta.

En tercer lloc, i relacionat amb el darrer punt, convé dir que la tasca de la Plataforma Cívica la Garriga Decideix no s’acaba aquí. Des del moment de la seva fundació, algunes persones vàrem manifestar la seva intenció de treballar per la Consulta sobre la independència i també la voluntat de promoure altres espais de participació al nostre poble. Per això, el 25 d’abril vàrem organitzar una consulta sobre la independència de Catalunya que s’havia posat en marxa a l’àmbit nacional però ara continuem convençuts (potser encara més) que aquests processos participatius han de ser regularment convocats per preguntar sobre qualsevol qüestió que afecti a la ciutadania. Esperem poder-ne informar ben aviat.

Pol Guardis i Mònica Sabata

Portaveus de la PCLGD

Article anteriorLa Fundació Asil Hospital de la Garriga estrena web
Article següentLa Troba Kung-Fú presenta nou disc a la Sala Apolo de Barcelona
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.