El Pla de Mobilitat, l’estació i la rehabilitació del centre, protagonistes del ple

0
Escut_de_la_Garriga

Tot i no estar inclosos en cap punt de l’ordre del dia, més enllà del punt 7, el pla de mobilitat, el CAP, l’estació i la rehabilitació del centre varen ser els protagonistes d’un ple que va resultar ser -com ja ens tenen acostumats- maratonià.

Els primers punts de l’ordre del dia es varen resoldre amb més o menys rapidesa, i la majoria es varen resoldre per unanimitat.

Aquest va ser el cas del compliment de la sentència 962/2009 del TSJC de 23/9/2009, de servei públic de neteja, pel qual es procedeix a la resolució del contracte amb l’empresa Coptalia i es contracta per un període de vuit anys a l’empresa Cespa.

També s’aprovà per unanimitat l’acceptació de la subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per a la realització d’inversions per actuacions d’abastament en alta, consistent en la millora d’abastament en alta de la urbanització “Can Poi” del terme municipal. Aquesta acceptació implica que l’Ajuntament rebrà 341.127,54€ per a sufragar un pressupost d’actuació de 450.284 €.

El següent punt de l’ordre del dia feia referència a l’acceptació d’una subvenció del Departament d’Educació per a l’Escola Municipal de Música, que puja fins els 174.600€, i que es va acceptar per unanimitat.

El punt sisè feia referència a la proposta d’aprovació provisional de la concessió del servei de neteja, vigilància, explotació, consergeria i dinamització del bar del Teatre El Patronat. Aquest punt es va resoldre amb 10 vots a favor i 7 abstencions. Pel que fa a les abstencions, els grups de CiU, PP i el regidor no adscrit varen justificar el seu vot (abstenció) per la manca d’informació rebuda, mentre que el GIG va manifestar que s’abstenia al no estar d’acord amb les clàusules que es presentaven, que consideraven abusives.

El setè punt tractava l’aprovació provisional d’una ordenança per tal de regular la plaga del mosquit tigre. Aquest punt es va aprovar per unanimitat, tot i que a petició dels grups de l’oposició es va demanar que s’informés a la ciutadania de forma adequada per no crear alarmisme, fet que va corroborar l’alcaldessa Neus Bulbena.

En el següent punt de l’ordre del dia, el vuitè, es votava la Ratificació de l’acord acord J.G.L. del 12 d’abril de 2010, d’adhesió a l’acord relatiu a la contractació de persones aturades inscrites com a demandants d’ocupació en el marc de Plans d’Ocupació Locals. Tot i que aquest punt es va aprovar amb 16 vots a favor i 1 abstenció, els grups de l’oposició varen aprofitar per a preguntar a l’equip de govern quan es faria la mesa anticrisi que es va dir que es faria dos mesos enrere. En aquest sentit, el regidor Joan Bou va dir que s’estava treballant a partir d’una primera proposta que s’havia enviat per mail als portaveus dels grups. Part d’aquests portaveus varen negar haver rebut l’esmentat correu electrònic i el regidor Bou es va comprometre a tornar a enviar la informació, més ampliada.

El novè punt, que potser és el que generava més expectació de tots arrel de la no acceptació per part de l’Ajuntament de convocar el ple extraordinari per a tractar el tema de la rehabilitació del centre que havia demanat l’oposició en bloc, es va resoldre més ràpid del previsible. Després que l’alcaldessa desglossés el seguit d’actuacions i terminis previstos pel que fa a les obres que han de començar passat el Corpus, i d’anunciar que 26 empreses ja s’han presentat a la licitació, la Sra. Meritxell Budó, en nom de l’oposició, va dir que “vist que a la Junta de Portaveus vàrem demanar que aquest punt no s’inclogués en l’ordre del dia i que no s’ha tingut en compte la nostra opinió, els grups de l’oposició no intervindrem en aquest punt”.

En el punt desè es va donar compte de l’estat d’execució del pressupost del primer trimestre de l’exercici. En aquest sentit, s’han executat un 15,95% de les despeses, s’ha ingressat un 6,6% (tenint en compte que encara no ha començat l’exercici fiscal 2010), que l’estalvi net positiu del consistori puja als 51.328,22€ i que l’endeutament de l’Ajuntament es situa al 68,25%.

Garzón i les escoles tallers

Així les coses, es va arribar al torn de les mocions. ICV en va presentar dues. Una primera demanant el suport a la investigació dels crims del franquisme i expressar el rebuig al judici a què està essent sotmès el jutge Baltasar Garzón per haver estat disposat a estudiar els crims i represàlies comesos contra persones antifranquistes.

Aquesta moció no va ser aprovada ja que CiU, EiLG, ERC, GIG, PP van votar-hi en contra i el regidor no adscrit s’hi va abstenir.

La segona moció presentada per ICV defensant el manteniment de les escoles tallers i oficis ocupacionals va ser aprovada per 16 vots a favor i l’abstenció del regidor no adscrit.

La immigració i el padró

La tercera va ser la que va generar més polèmica. El Partit Popular va presentar una moció que tractava sobre el control de la immigració irregular a través de l’empadronament, preguntant si està previst transmetre a les forces de seguretat els immigrants irregulars que hi ha al municipi. Aquesta moció no es va aprovar amb els vots negatius de CiU, PSC, EILG, ICV, ERC i del regidor no adscrit, el vot a favor del PP i l’abstenció del GIG.

La majoria de grups polítics varen afirmar que aquest és un tema d’una gran complexitat que no es pot simplificar en una moció. ERC i EiLG, varen lamentar que el PP presentés el text de la moció en llengua castellana.

El pla de mobilitat

El ple, que fins aleshores havia transcorregut amb certa normalitat i tranquil·litat va anar pujant de to a partir del torn de precs i preguntes.

ERC va presentar tres precs, que varen posar damunt la taula diferents temes que van generar un intens intercanvi de paraules entre govern i oposició.

En el primer prec ERC va demanar una còpia de l’acta de l’ordre del dia del ple on suposadament es va aprovar el pla de mobilitat i, alhora, una còpia d’aquest.

A la resposta, l’alcaldessa Neus Bulbena va reconèixer que no li podia passar una còpia de l’acta del ple que demanava ja que el pla de mobilitat no s’ha aprovat mai per plenari.

Davant d’aquesta afirmació, el regidor Oriol Ramon va preguntar si hi havia o no hi havia un pla de mobilitat a la Garriga, sobretot tenint en compte les vegades a que s’hi ha fet referència.

Com a resposta, l’alcaldessa va dir que sí que hi ha un pla de mobilitat, proposat pel RAC i elaborat després d’un procés participatiu que, tot i que no ha estat aprovat pel plenari, s’aplica perquè es considera un treball vàlid.

La regidora de CiU, Meritxell Budó, va dir que no entenia el per què sí s’ha aprovat l’Agenda 21 o el Pla d’Equipaments Esportius per Ple i no pas el Pla de Mobilitat. Al seu torn, el regidor Aspa va dir que, precisament, el projecte de remodelació del centre no respecta aquest pla de mobilitat que defensa l’equip de govern en alguns aspectes i, fins i tot, es va arribar a dir que el projecte de rehabilitació del centre pot arribar a ser impugnable ja que no el respecta.

En aquest sentit, Bulbena i Fornés varen dir que el Pla de Mobilitat planteja unes línies mestres que es poden modificar.

L’alcaldessa va acabar reconeixent que “possiblement s’hauria d’haver passat per Ple el Pla de Mobilitat”.

El nou ús del CAP

En el segon prec d’ERC es va tornar a tocar un tema espinós, que és el no acompliment per part de l’Ajuntament de l’acord signat l’any 1983 amb l’Asil-Hospital pel que fa a la cessió dels terrenys on es troba el CAP per a usos sanitaris i la despesa de 600.000€ en obres que comportarà l’adequació de les instal·lacions als nous usos que se li volen donar.

L’alcaldessa va dir que quan el Centre d’Assistència Primària es traslladi al nou emplaçament de la Sínia, l’actual edifici vol acollir les àrees de polítiques d’igualtat, política social, salut, ocupació i la Policia Local, ja que les instal·lacions on estan ubicades actualment han quedat obsoletes i perquè aquestes àrees  puguin treballar de forma transversal.

Respecte l’acord amb l’Asil-Hospital, Bulbena va dir que l’Ajuntament està en converses amb aquesta institució i que hi ha la voluntat de signar un nou conveni que fixi un nou termini d’ús d’aquestes instal·lacions (es pensa en 10 o 15 anys) amb uns usos diferents. Segons aquest possible conveni, l’Ajuntment es comprometeria a abandonar l’espai en un període de temps raonable per a facilitar la segona ampliació de l’Asil-Hospital.

Arribats a aquest punt, l’oposició es va mostrar molt crítica. ERC va dir que els semblava una bestiesa gastar-se 600.000 € en unes obres per acabar marxant al cap de deu anys i CiU es va mostrar sorprès per la decisió presa de forma unilateral per part de l’equip de govern de negociar amb l’Asil-Hospital sense informar als altres grups. Budó també va insistir en el despropòsit de fer una inversió tant alta quan hi ha altres prioritats i va alertar que el canvi d’usos previst implica una modificació del Pla General.

El regidor del GIG també es va mostrar sorprès pel fet que no s’hagi comentat que s’hagi de modificar el Pla General i perquè la despesa prevista només tingui una possible vida de deu anys.

Amb tot, Bulbena va reiterar que no hi ha res decidit i que tot just s’està negociant.

L’estació

El tercer prec d’ERC també va anar lligat a un altre tema polèmic, que és la centralitat de l’estació de trens. En aquest sentit, Oriol Ramon va preguntar per què s’està negociant en contra del resultat de l’enquesta promoguda per l’Ajuntament.

Com a resposta, l’alcaldessa va dir que al desembre es va fer una recollida d’opinions entre la població però que ara es té més informació.

ERC i CiU varen demanar que l’ajuntament fes extensiva a la població tota la nova informació que diu que té i que expliquin què estan negociant amb Foment.

El ple extraordinari no covocat

El quart prec el va formular tota l’oposició en bloc per saber el motiu pel qual s’havia desestimat la seva petició de convocar un ple extraordinari per a aturar i debatre sobre el projecte de rehabilitació del centre.

En aquest sentit, l’alcaldessa va dir que la petició que feien és competència de l’alcaldia delegada a la junta de govern i que, per tant, no es pot portar al ple, ja que no és competent per aturar el procés.

Alhora, va dir que independentment de que el ple sigui o no competent, creu que l’aturada que demanen no procedeix perquè l’equip de govern ha aprovat el projecte després de tot un procés de mereix el màxim de respecte. Alhora, va dir que hi ha hagut moltes ocasions per a parlar del projecte i que aquest és producte de tot un procés de debat i participació entre la ciutadania, els polítics i els tècnics.

Com a resposta, la Meritxell Budó va reivindicar que no es postulen en contra la rehabilitació del centre, que creuen que és necessària però que cal buscar més consens social, igual que s’està fent amb el tema de l’estació.

Va recriminar a l’equip de govern que defensi la participació ciutadana només quan li convé i li va demanar per què no s’ha informat a la població de l’informe de viabilitat de l’aparcament soterrat de la Sínia que està en mans de l’ajuntament des del novembre de 2009.

Oriol Ramon va subscriure les paraules de Budó i va reblar que aprovar un projecte com aquest des de la minoria de l’equip de govern ho troba excessiu.

Al seu torn, Aspa va reivindicar que el seu grup no entén la participació ciutadana de la mateixa manera que l’equip de govern.

Article anteriorPer què li diem “conficte social” quan volem dir “xenofòbia”?
Article següentAquest divendres, l’Handbol La Garriga juga a Ràdio Silenci
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.