Nervis i alegria al recompte de vots de la consulta popular per la independència

0
25A_01

L’ambient a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música, que va fer de col·legi electoral per un dia, era d’expectació. Tancat el vot, i començat el recompte, l’auditori era ple a vessar de membres de la Plataforma organitzadora de la consulta, actors polítics del poble i simples curiosos. El resultat era a prop, i es notava en passar entre els cercles de gent conversant, d’on s’escapaven paraules com “vots”, “recompte”, “sí” i “no”.

La primera persona amb qui vàrem parlar va ser en Pol Guardis, portaveu de la Plataforma Cívica La Garriga Decideix. Escapant de la gentada, Guardis ens va explicar al carrer la seva visió del dia. Explicava que els membres de la mesa estaven comptant els vots manualment degut a una incidència informàtica que més tard es va poder solucionar. La participació va ser bona també, amb els vots de pràcticament un quart del cens. “I pensa que tota la campanya l’hem muntat amb menys 3.000 euros!”, destacava.

25A_08El portaveu ens va explicar que, malgrat que el PSC a nivell de Catalunya “volia que no se sentís massa” tot l’assumpte de les consultes, l’Ajuntament no els ha posat cap trava, que han “tingut de tot” i que el tracte amb el Consistori ha estat més que correcte. Pol Guardis té una opinió molt clara, també, sobre l’actitud d’alguns partits polítics de “fer seva” la consulta, i ens explicava que una de les primeres accions de la Plataforma va ser demanar l’adhesió a les consultes als partits i a les associacions locals, per “fer-los servir d’altaveu, i si volen demanar el vot per alguna de les opcions, ja és cosa seva”.

L’última pregunta que li vam fer va ser si la Plataforma tindrà continuïtat més enllà de les consultes d’ahir: “La Plataforma tira endavant, perquè la Garriga pugui decidir i respondre sobre més preguntes que hi ha i que sortiran al poble”.

El representant de la Plataforma tornava a la voràgine de les meses electorals, una tempesta de butlletes, sobres i llibres de registre. Buscant saber més sobre la incidència informàtica, vam buscar al responsable informàtic. La sensació general a l’auditori era de que la incidència, lluny de ser una casualitat, era fruit d’un atac de denegació de servei (DOS o “Denial of Service“) als servidors emprats per el recompte informàtic.

25A_03Passats uns pocs minuts vam trobar a en Vicenç Ferrer, el responsable informàtic de la consulta de la Garriga, un noi prim i de mirada intensa, que ens va explicar el que havia passat: “Al matí el servidor central s’ha caigut, i també els de backup. A la tarda han saltat les bases de dades, i ara mateix estem treballant amb els llibres de registre, a veure si es poden recuperar les dades”.

Li vam preguntar sobre el possible atac informàtic: “Al matí el que ha passat és que s’ha perdut la comunicació amb el servidor central de decidim.cat , on es connecten totes les consultes d’arreu de Catalunya, però a les deu estava tot arreglat. A la tarda s’han perdut totes les dades i això sí que pot ser a causa d’un atac”. Ferrer insisteix, no obstant, que els llibres de registre de la consulta contenen totes les garanties necessàries perquè la consulta acabi correctament i de forma legal. Des de L’Espai Digital.cat ens vam posar en contacte amb Decidim.cat ahir a la nit per a mirar d’aclarir la possibilitat d’atac informàtic, però encara no hem rebut resposta.

Després d’aquesta conversa vam deixar a Ferrer, que era reclamat pels seus companys, i vàrem esperar a la finalització del recompte. Tot l’auditori estava bolcat sobre la taula que estava acabant-lo i on es faria la revisió. Tot això, recordem, a mà.

En el primer recompte, la revisió no encaixava per quatre vots, i es va decidir tornar a revisar els llibres, però abans desallotjant la multitud per tal de que els membres de la taula poguessin treballar amb la tranquil·litat que fins llavors no havien tingut.

Els membres de la Plataforma van buidar així l’interior de l’auditori, i amb tota la gentada reunida al seu exterior, esperant impacient els resultats del que havia estat per a molts un dia de feina esgotadora, va oferir un petit refrigeri als assistents. Fruits secs, pastís casolà i unes ampolles de moscatell, que es diria que és quasi una de les senyals d’identitat dels actes de la plataforma, que ja va oferir moscatell i carquinyolis als assistents quan va inaugurar el seu local de campanya.

25A_05Passada ben bé mitja hora, Mònica Sabata, l’altra portaveu de la plataforma, va sortir de l’auditori acompanyada de Xavier Moya, interventor de la consulta. L’excitació es podia notar a la multitud quan Sabata va pujar a un dels graons de la sortida del recinte, per a ser ben visible. Duia a la mà les notes escrites a mà del que seria el seu discurs, i se la veia contenta, satisfeta.

“Estem molt contents” va començar. “La Garriga i l’Ametlla són els dos municipis que aguanten els resultats de la nostra comarca, han votat aquí 2.972 persones, un 23,92% del cens”. Els assistents van aplaudir mentre la portaveu donava els resultats: una victòria aclaparadora del “Sí”, amb més del 95% de vots (poden veure els resultats detallats aquí).

La Mónica Sabata va destacar, també, que a les últimes eleccions que es van celebrar a la Garriga, les europees, la participació va ser només marginalment superior, tot i que aquell acte es va fer sense “apagada informàtica” i amb molts més recursos que la campanya de la consulta d’ahir “feta a partir de donacions d’empreses i particulars que amb prou feines arriben als 3.000 euros en total”.

Sabata va continuar: “Ha estat un exercici del dret a decidir dels ciutadans, en un moment de descrèdit de la política, amb l’Estatut encallat i la gent cada 150 cent cinquanta col·laboradors de la Plataforma hem teixit xarxes de col·laboració, i això és l’important, treballar junts”. Sabata va acabar declarant que “no descarta poder continuar” la tasca de la Plataforma, i felicitant a tothom. La nit es va tancar entre forts aplaudiments, amb cava i amb la crema del material de la consulta, tal i com dicta la llei. Es diria talment que una festa, amb cava, moscatell, i una foguera.

Marc Bellmunt

Fotografies cedides per la Plataforma Cívica la Garriga Decideix

 

Escolta la crònica de Ràdio Silenci:

{play}http://lespaidigital.com/audio/abril2010/26-04-10 CONSULTA RESULTATS.mp3{/play}

25A_04

25A_06

25A_07

25A_09

25A_02

Article anteriorAls que no tenen memòria històrica
Article següentEstàs d’acord amb el nou ús que es vol donar a l’actual edifici del CAP?
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.