La recuperació de la memòria històrica a la presentació del llibre “Guerra i repressió al Vallès Oriental”

0
cucurella_alcal

Prop de dues hores ha durat l’acte de presentació del llibre Guerra i repressió al Vallès Oriental que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Escola Municipal de Música de la Garriga dijous dia 8 d’abril amb una assistència notable de públic entre el qual cal destacar l’alcaldessa, Sra. Neus Bulbena, el director de la Revista del Vallès, Sr. Roberto Giménez, i la Sra. Cristina Comère, que va reivindicar la memòria del seu avi, l’alcalde republicà del municipi, Gastó Comère (ERC), assassinat el setembre de 1936 després d’haver protegit el patrimoni de la Doma i d’haver plantat cara als excessos revolucionaris que van protagonitzar les patrulles de control.

Ha presentat el llibre en Santiago Cucurella, director de la Fundació Universitària Martí l’Humà i historiador, que s’ha mostrat molt crític amb la política de recuperació de la memòria històrica que ha impulsat el conseller Joan Saura. Segons Cucurella, no és la conselleria d’Interior sinó la universitat la institució que ha de decidir quins són els temes mereixedors de fer recerca i de divulgar-la. També ha discrepat de la política que a nivell local ha impulsat l’Ajuntament en aquest mateix sentit, per la seva parcialitat. Segons Cucurella, calia dignificar la memòria de les víctimes de la repressió franquista, però també la de les persones assassinades pels pistolers pretesament incontrolats, cosa que l’Ajuntament garriguenc no ha fet. Ha fet esment dels nombrosos republicans que van morir a la reraguarda republicana víctimes del sectarisme i també de les persones d’ideologia conservadora i de conviccions religioses que, tot i no ser ni feixistes ni colpistes, van ser assassinades durant les primeres setmanes de la guerra davant la passivitat o ineficàcia de les autoritats legals.

Cèsar Alcalà, autor del llibre, s’ha mostrat satisfet de que ni el seu treball ni l’edició del llibre resultant no hagin rebut cap subvenció ni pública ni privada, perquè això és una garantia d’independència intel·lectual, per la qual cosa no ha estat demanat cap ajut ni per l’autor ni per l’editorial. Alcalà  ha fet esment del fet que la Guerra Civil espanyola va representar un abans i un després en els conflictes bèl·lics, en superar la tradicional estratègia napoleònica i esdevenir el preludi de la II Guerra Mundial. Acte seguit ha desglossat els diversos apartats de la seva obra i ha dedicat especial atenció als fets que van tenir lloc a la Garriga durant aquell període. L’acte ha acabat amb la intervenció de part del públic assistent que ha interpel·lat l’autor de l’estudi que ha publicat Editorial Malhivern.

Moltes persones de la Garriga ens han manifestat  la seva voluntat d’assistir a una presentació d’aquest llibre que ha coincidit el mateix dia i hora que la conferència organitzada per Òmnium Cultural sobre el dret a decidir. Per aquesta raó, atès que quan l’acte d’Òmnium es va anunciar ja havíem començat a distribuir la convocatòria de la presentació del llibre a la Garriga, Editorial Malhivern fa saber que avui divendres dia 9, a les vuit del vespre, a la sala Polivalent de la Biblioteca de l’Ametlla del Vallès es tornarà a presentar Guerra i repressió al Vallès Oriental, de manera que els garriguencs que ahir dijous no van poder-hi assistir, puguin participar en la presentació que es farà avui divendres a l’Ametlla.

Article anteriorCrida urgent de la Plataforma Cívica La Garriga Decideix!
Article següentL’estació, al centre
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.