Presentació a l’Ametlla del llibre “Guerra i repressió al Vallès Oriental”

0
172

Sabies que…

– Quan va començar la Guerra Civil a la Garriga governava la Lliga Catalana i l’alcalde era Esteve Rocafort, que va haver de dimitir per força?

– Durant la II República l’Ametlla va tenir un alcalde lerrouxista (Miquel Blancher)?

– L’alcalde republicà Gastó Comère, que criticà enèrgicament els assassinats comesos al poble durant els primers dies de guerra, fou mort pels mateixos antifranquistes i que no s’ha fet res rellevant per a recuperar la memòria històrica en ralació a aquest episodi?

– L’alcalde Joan Plumé (ERC) va ser alcalde de l’Ametlla entre febrer de 1936 i 1938, quan es va incorporar a files i que gràcies a ell, es va salvar el patrimoni del poble de ser destruït pels anomenats “incontrolats”.

– Després de l’assassintat d’aquest alcalde governà a la Garriga un comitè presidit per Leopold Latorre de la CNT, el qual rebatejà el carrer dels Banys amb el nom de Bonaventura Durruti?

– El Casal de la Visitació de l’Ametlla del Vallès va ser convertit en escola i que l’església fou la seu del sindicat agrícola  i magatzem d’avituallaments  per tal de protegir aquests edificis?

– A la Garriga el nombre de refugiats durant la guerra va arribar a prop de 7.000 persones sobre una població de 3.440 persones?

– Els únics morts per causa violenta a l’Ametlla es produiren el dia abans de l’entrada dels franquistes, quan la columna Líster en retirada va afusellar tres ciutadans: dos cridaven visques a Franco confonent-los amb tropes franquistes i un tercer els negà  queviures.

– La Garriga va emetre paper moneda propi durant la Guerra Civil?

– L’Ametlla i Parets foren els únics municipis de la comarca que encunyaren moneda pròpia metàl·lica?

– El juny de 1938 la Direcció General de l’Administració de Catalunya portà a terme una inspecció a l’ajuntament de la Garriga on va trobar tantes irregularitats que va haver de suspendre l’equip de govern municipal i anomenar un comissari fins el final de la Guerra?

– Durant la guerra hi va haver una mitjana de 244 refugiats al poble de l’Ametlla?

– El Balneari Blancafort es va cnvertir en un Hospital de Sang?

– Tres dies abans d’entrar al poble els franquistes el van bombardejar i van causar 13 víctimes innocents a la Garriga?

Presentació Guerra i repressió al Vallès Oriental el divendres 9 d’abril, a les vuit del vespre, a la Sala Polivalent de la Biblioteca de l’Ametlla del Vallès

Presentaci_GiRaVO_Ametlla_abr_2010  

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.