L’Asil-Hospital de la Garriga i el CAP

0
Cuspinera_01

El 9 Nou de divendres 26 de febrer publicava una mala noticia referida a l’Asil-Hospital, La Garriga situarà la Policia Local als baixos de l’actual CAP”. De la lectura es dedueix que el govern municipal tripartit (PSC-EiLG-ICV) traslladarà als baixos de l’actual CAP (Centre d’Assistència Primària) la Policia Municipal.

Una vegada traslladat el Centre de Salut al nou CAP, edifici construït a la finca de la Sínia, previ l’enderroc de la casa pel govern municipal d’ERC-PSC. Posteriorment el govern municipal vol completar l’ocupació de l’edifici de l’actual CAP, traslladant-hi el Serveis Socials i el Jutjat de Pau, i el que hi càpiga.

El trasllat comporta una reforma i adaptació de l’edifici als nous usos amb una despesa de 600.000 € (100.000.000 ptes.), finançada pel Fons Estatals d’Ocupació i Sostenibilitat Local (FEOSL), dit popularment “Pla Zapatero”.

Abans de ser ocupat per la Policia Municipal i la resta de serveis, és el moment idoni en que la Junta de la Fundació Asil-Hospital, presidida per alcaldessa la senyora Neus Bulbena, recuperi la titularitat del terreny que ocupa el CAP i l’edifici que s’hi va construir, per poder destinar-lo a noves dependències de l’Asil-Hospital, millorant les prestacions i serveis a la gent gran de la Garriga.

Com alcaldessa i membre de la Junta Rectora de la Junta de Caritat, -actualment Fundació Asil-Hospital-, l’alcaldessa senyora Núria Albó, l’any 1983 amb el vist i plau del rector de la Parròquia, president de la Junta Rectora i de la Junta Administrativa, va disposar de 730 m2, el 20% de la totalitat de la finca de propietat privada, reconvertint-la a titularitat pública, a falta d’un terreny de propietat municipal idoni per construir-hi un CAP amb finançament municipal, quan la construcció i el seu finançament havia d’assumir-lo la Generalitat.

En el Butlletí Municipal núm. 10 del setembre de 1984 la senyora alcaldessa deia “es farà (el CAP) amb la major part de diners oferts indirectament pel poble de la Garriga i amb l’ajuda important del nostre Asil-Hospital (el terreny)”. Aquesta operació de transformar el terreny privat de l’Asil-Hospital en terreny de titularitat pública municipal era el pas previ per a poder edificar-hi un edifici municipal.

La senyora Núria Albó, com ex alcaldessa i receptora de la donació, els ex alcaldes Alfred Vilar i Miquel Pujol, i l’ex alcaldessa Meritxell Budó, garriguencs suposadament preocupats per millorar la qualitat de vida dels garriguencs residents a l’Asil-Hospital, defensaran públicament el retorn del terreny i l’edifici a la Fundació Asil-Hospital, una vegada finalitzat l’ús sanitari pel qual va ser donat el terreny? És d’esperar que la senyora Núria Albó com promotora de la donació del terreny, l’any 1983, i sensible amb la problemàtica de la gent gran, encapçali l’operació de retorn del terreny i l’edifici a la Fundació Asil-Hospital, demanant-ho a l’actual equip de govern municipal a través dels mitjans de comunicació.

A l’escriptura de donació del terreny es llegeix “La presente donación se otorga con la condición de que en el terreno donado se construirà el CENTRO DE ASISTENCIA PRIMARIA (CENTRO DE SALUD Y ASISTENCIA SOCIAL), quedando excluida la posibilidad de destinar el Centro a otros fines que no sean de carácter sanitario-médico asistencial”. És d’esperar que l’equip de govern municipal  tripartit d’esquerres tindrà la suficient sensibilitat vers la gent gran i l’ètica política els farà retornar el terreny i l’edifici a la Fundació de l’Asil-Hospial, els propietaris històrics del terreny, ja que va ser donat, el juny de 1983 a instàncies de la senyora alcaldessa davant les Juntes Rectora i Administrativa de l’Asil Hospital, al no disposar d’un terreny de propietat municipal.

Seria una greu transgressió de l’ètica que un terreny de la Fundació Asil-Hospital, donat per un ús sanitari, el CAP, sigui utilitzat per usos aliens al establert en la escriptura de donació de la Junta Rectora de l’Asil-Hospital.

A més, el Pla General d’Ordenació de la Garriga vigent, de l’any 2001, qualifica la finca de l’Asil-Hospital com a Equipament Sanitari assistencial (E2), hospitals, centres extra-hospitalaris i residències d’avis assistides.

Si el govern municipal d’esquerres pretén no retornar el terreny i l’edifici a la Fundació Asil-Hospital, per a poder reutilitzar-lo, ha de redactar i aprovar una Modificació puntual del Pla General d’Ordenació del 2001, per incorporar-hi l’ús Administratiu (E5).

En el darrer Ple Municipal el Consistori va atorgar la primera Medalla d’Honor de la Garriga a la Fundació Asil-Hospital, i a la vegada recolzà que se li concedeixi la Creu de Sant Jordi. La senyora alcaldessa va felicitar a la Fundació de l’Asil-Hospital per la “feina entusiasta” portada a terme. Per compensar la feina feta, ara seria el moment idoni per retornar el terreny i l’edifici ocupats per l’actual CAP a la Fundació Asil-Hospital, així es completaria la finca inicial de fa cent anys. Seria un acte de justícia retornar-ho amb motiu del Centenari de la Fundació Asil-Hospital. El retorn del terreny i edifici podria coincidir amb el primer acte central del Centenari, el dia 16 d’abril, data d’atorgament de la Medalla d’Honor. És de suposar que el retorn seria benvingut i aplaudit per una amplia majoria de garriguencs.

Si el govern municipal d’esquerres opta per no retornar el solar i l’edifici, aplicarà la prepotència política i és d’esperar que de la societat civil garriguenca, sensible amb la millora dels serveis a la gent gran surti una Plataforma de garriguencs sensibles i preocupats que reivindiqui l’anti adició de l’ús Administratiu, recolzi el retorn del terreny i l’edifici a la Fundació Asil-Hospital, i al·legui contundentment en contra de la incorporació de l’Ús Administratiu (E5) a l’edifici de l’actual CAP, si l’equip de govern municipal presenta la Modificació Puntual del Pla General d’Ordenació. La modificació l’ha de aprovar la Comissió d’Urbanisme de Barcelona i és d’esperar, si arriba el moment, que sigui sensible amb el plantejament de les al·legacions.

És d’esperar que no es repeteixi, per part de l’equip de govern tripartit d’esquerres, la falta de sensibilitat i l’actitud de prepotència política exercida a la finca de la Sínia per part del govern municipal d’ERC-PSC, presidit per l’alcalde senyor Miquel Pujol, que menysprearen la voluntat testamentària de la donant de la finca, la senyora Antònia Sabater i Ventosa, enderrocant la casa, compensant la seva voluntat de col·locar una placa commemorativa de la donació de la finca junt a la casa i construir-hi una guarderia, amb la dedicació d’una plaça de menys de 100 m2, que s’utilitza com a terrassa d’un bar i sense placa que la identifiqui.

És preocupant l’actitud prepotent del govern municipal tripartit, ja que en la Junta de Govern del proppassat dilluns 29 de març, segons publica El 9 Nou del dia 1 d’abril, es llegeix que la senyora alcaldessa, de nou, afirma que volen traslladar la Policia Municipal a l’edifici de l’actual CAP, quan el document de donació del terreny no ho permet.

Quan convoquin l’exposició pública de la Modificació del Pla General d’Ordenació, previ al trasllat de la Policia Municipal, s’hauran de presentar al·legacions davant l’Ajuntament i la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, és la Comissió que ha d’aprovar definitivament la Modificació del Pla General.

 

 

Article anteriorSer morós serà més car!
Article següentPortes obertes a les llars d’infants de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.