A Xavier Aguilar

0
150

“Fa uns dies, un bon amic, lletraferit, molt, de feridura greu i crònica, em va fer a mans un opuscle titulat Nunca te hagas librero”. Així començava un article que vaig publicar el 14 d’abril de 2008 i que després vaig recollir en el llibre Els brots de la nit.

Aquest amic “lletraferit, molt, de feridura greu i crònica” era en Xavier Aguilar, realment un lletraferit com pocs n’he conegut. Persona culte entre les cultes, d’agradable conversa, honest i fidel a si mateix i als amics. Respectuós i obert a les idees dels demés. Sempre que havies parlat amb ell més de cinc minuts havies aprés alguna cosa, sobretot de lectures, autors i llibres. La pantalla del mòbil el delatava; era en Xavier Aguilar. Gairebé no havies tingut temps de despenjar que senties la seva veu inconfusible: “Josep Maria he trobat un llibre interessantíssim, te’l recomano…”. En Xavier, com a bon lletraferit, tenia la seva llibreria de referència, la Laie de Barcelona. Hi baixava en tren, des de La Garriga, un cop a la setmana. Hi remenava llibres, parlava amb el seu llibreter de capçalera i, naturalment, sempre se’n enduia algun o alguns. Llegia llibres quatre hores diàries, endemés dels diaris i revistes habituals. Prenia notes, feia resums i recomanacions als amics. Escoltava música, sobretot Wagner, el seu preferit. Era habitual de l’Ateneu barcelonès i del nostre comú Ateneu per la dignitat del Vallès Oriental en el que hi esmerçàvem hores de conversa, discussió i en les que en Xavier hi abocava el fruit de les seves  lectures i estudis. Era un home progressista, no “progre”, conseqüent amb les seves idees, que tothom respectava perquè ell respectava les dels demés. No és un tòpic, serà veritat, ja ho és: et trobarem a faltar.

 

Xavier, des del record més entranyable, quatre llàgrimes que no puc reprimir.

Josep M. Boixareu.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.