Presentem “Guerra i repressió al Vallès Oriental” a Granollers

0
Guerra_i_repressi_al_Valls_Oriental_def

Aquesta tarda, a partir de dos quarts de vuit del vespre, es presentarà a la llibreria La Gralla de Granollers el llibre “Guerra i repressió al Vallès Oriental“, del periodista i historiador Cèsar Alcalà.

La presentació anirà a càrrec del propi autor i de Santiago Cucurella, historiador i director de la FUMH.

Sinopsi del llibre:

Aquest llibre ens apropa a la crua realitat del que va passar a la comarca del Vallès Oriental durant la Guerra Civil. Un tema tabú per a tots aquells que no han volgut recordar què va succeir a Catalunya durant aquest període. Entre 1936 i 1939 persones de dretes, catòlics, dissidents polítics i també persones d’esquerres varen ser perseguides i assassinades. Però la Guerra Civil no només va ser això. Al Vallès Oriental s’hi va passar fam, hi van trobar acollida molts refugiats, es va salvar patrimoni eclesiàstic i també molta gent.  La Guerra Civil va marcar un punt i a part pel que fa a les guerres conegudes fins aleshores. Es pot afirmar que va ser el major conflicte bèl·lic sorgit a Europa després de la I Guerra Mundial en el qual es van aplicar tàctiques napoleòniques, amb la incorporació de l’aviació i els carros de combat. Hi ha cinc aspectes clau que diferencien la Guerra Civil espanyola de les altres: va servir com a camp de proves per a saber si funcionava bé o no la nova tecnologia de guerra, per primera vegada es va bombardejar la població civil, per primera vegada es van exiliar nens, per primera vegada la gent va emigrar dels seus lloc d’origen a altres poblacions i per primera vegada es va produir l’exili d’aquelles persones que havien perdut la guerra. Tot això es va viure a la nostra comarca.  L’autor repassa la vida quotidiana dels 43 pobles que formen la comarca del Vallès Oriental, la seva evolució política, l’arribada d’immigrants, els bombardejos, les persecucions, la destrucció o salvació dels edificis religiosos, la fam, els conflictes interns i els problemes econòmics. També parla de la persecució civil i religiosa i aporta informació d’alguns represaliats a la comarca. L’obra inclou, també, la tasca duta a terme pel Museu de Granollers per a salvar el patrimoni artístic conservat al Vallès Oriental. Es publica l’inventari, fins ara inèdit, de les obres que va custodiar aquesta institució, fet per Miquel Montagud. En definitiva, Cèsar Alcalà ha escrit un llibre que li permetrà al lector conèixer la realitat de la Guerra Civil i de la repressió al Vallès Oriental. 

Article anteriorEn record d’en Xavier Aguilar
Article següentEnquestitis
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.