Sóc invisible, sóc autònom

0
Frederi_Moreno_01

Sóc invisible, sóc un autònom! Aquesta frase la vaig escriure fa temps i no puc estar malalt, sóc un autònom!.

El mes de febrer s’ha saldat a Catalunya amb una destrucció neta de 2.523 treballadors autònoms, el que representa 125 autònoms menys al dia. La destrucció d’aquest col·lectiu a Catalunya representa el 20% del total de baixes netes a l’Estat espanyol (12.396).

En el que portem de 2010, la xifra de baixes netes acumula un saldo de 5.122 i la xifra de baixes reals des de gener de 2009  ja arriba a les 140.000. Després de la publicació de la LETA (Llei de l’Estatut del Treballador Autònom) les coses han anat canviant molt a poc a poc, i algunes com l’equiparació amb els treballadors del règim general en ajudes en el cessament del negoci encara no ha estat possible.

És cert que, gràcies a las propostes dels col·lectius com la CTAC i ATA s’han aconseguit millores pels autònoms; per exemple, el 19 de febrer d’engany s’estableixin les ajudes de 425 € mensuals pels que estan a l’atur, encara que amb unes condicions que només 6.000 dels 40.000 autònoms que han cessat podran acollir-se a l’espera del tràmit de la llei que regula la prestació per cessament de l’activitat. Els beneficiaris hauran d’estar inscrits com a demandants d’ocupació durant sis mesos, tenir un període cotitzat d’almenys tres anys i no disposar de recursos econòmics suficients dins de la unitat de convivència familiar.

El passat 24 de febrer es va publicar el Decret de l’Estatut del Treballador Autònom a Catalunya, que amb la creació del Consell del Treball Autònom de Catalunya, permetrà a aquest col·lectiu estar representat en les decisions que l’Administració i participar en la conciliació prèvia a la tramitació d’accions judicials en relació al règim professional de treballadors autònoms econòmicament dependents (procedència del 75 % dels seus ingressos d’una sola empresa).

A la Llei de Pressupostos de l’Estat de 2010 s’estableixen els criteris per a la declaració objectiva per mòduls de l’IRPF corresponent als períodes anuals de 2009 i 2010, aplicant una reducció lineal del 5% als rendiments nets declarats. També es va incorporar una reducció del 20 % del rendiment net pels treballadors autònoms que declaren la seva activitat per estimació directa que mantinguin l’ocupació dels seus treballadors un increment de la capitalització de la prestació per l’atur que queda exempta fins els 15.000 euros, així com una reducció pels autònoms venedors ambulants que no compten amb més de 3 mercats a la setmana.

Una bona notícia pel que fa a la futura cotització per cessament d’activitat a efectes de la cotització de la Seguritat Social i la seva obligatorietat de cotitzar per contingències professionals és una reducció per sectors de la cotització per Accidents del Treball importants: Arts Gràfiques 4,76%; comerç al detall 2,94%; serveis allotjament begudes menjars 3,85%; activitats sanitàries 3,23 %, pels agents comercials i representants de comerç 6,96% i finalment en el sector del taxi 12%

En les decisions futures desitgem que es tingui en compte la presència dels autònoms, com per exemple: en tota taula per tractar la crisi, els autònoms han d’estar representats per les seves característiques peculiars i per tractar-se d’un sector molt important a Catalunya i Vallès Oriental i  en especial pels problemes que tenen: la manca de crèdit, la morositat i la competència deslleial.

Article anteriorNota informativa sobre l’Olímpic la Garriga
Article següentEmpat sense gols de l’Olímpic a Sant Cugat
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.