Dones d’Ara de la Garriga

0
LOGOTIP

Resum de la conferència que sobre MEDICAMENTS: RECOMANACIONS GENERALS, va pronunciar  la farmacèutica Fina Comaposada, el dijous dia 25 de febrer a les 7 de la tarda a la Sala d’ Actes de la Biblioteca.

 

 LA IMPORTÀNCIA DE SEGUIR ELS TRACTAMENTS

El pas dels anys i l’aparició progressiva d’alteracions i malalties cròniques provoquen un augment del consum de fàrmacs i, en la majoria dels casos, la presa de diversos medicaments al mateix temps.

Així, doncs, amb força freqüència, la gent gran presenta pluripatologies o diverses malalties al mateix temps, a més d’alteracions que són part del procés d’envelliment normal. De fet, prop del 80% pateix alguna malaltia crònica com diabetis, hipertensió, artrosi o insuficiència cardíaca.

La pèrdua de memòria, les alteracions visuals o auditives, la solitud i la disminució de les capacitats Intel·lectuals de la gent gran dificulten seguir adequadament règims complicats de medicaments. L’incompliment pot arribar a ser alarmant; hi ha estudis que suggereixen que més de la meitat dels pacients no prenen correctament la medicació, obliden dosis o s’equivoquen quan les prenen.

Hi ha una sèrie de factors que no faciliten el compliment: 

1.Pacient:  manca d’informació, desmotivació, creences.

2.Malaltia: manca d’acceptació, manca de símptomes, pluripatologia.

3.Farmacoteràpia: cost, pauta, forma farmacèutica i característiques organolèptiques, via d’administració, reaccions adverses.

4.Entorn familiar i social: solitud, família no estable.

5.Qualitat assistencial: manca d’accessibilitat, canvi de metges, desconfiança, burocràcia.        

Quan la dosi, la pauta o la durada no es compleixen es pot potenciar la toxicitat o es pot reduir l’efecte del medicament

 Cal complir el tractament tal i com indica el metge, no fer-ho implica una sèrie de riscs que anirem desenvolupant:

 -Resistències a medicaments.

Utilitzar inadequadament un medicament pot comportar, en alguns casos, que perdi l’efectivitat. Actualment disposem de medicaments eficaços per curar moltes malalties infeccioses: els antibiòtics. Però correm el risc de perdre aquests medicaments tan valuosos i l’oportunitat d’arribar a controlar alguna d’aquestes malalties com a conseqüència de la seva resistència..No sempre es pot disposar d’un nou medicament per reemplaçar els que perden l’eficàcia, ja que la investigació no pot garantir a curt termini el desenvolupament d’un nou fàrmac.

L’OMS en recomana l’ús responsable per assegurar que els antibiòtics continuïn sent eficaços. Els pacients han de conèixer la importància de complir amb el règim prescrit per evitar les resistències en la mesura que sigui possible.

 -Abús de medicaments amb risc d’addicció.

Hi ha fàrmacs que utilitzats de forma desproporcionada, fora de context i sense un control regular i estricte, poden causar un procés addictiu important i difícil de controlar.. Molts psicofàrmacs ( sedants i hipnòtics…) provoquen dependència psicològica i física, i aquest fet obliga que la retirada hagi de ser lenta i progressiva, per evitar possibles recaigudes.

 -Laxants.

Un problema de l’ús continuat i incorrecte dels laxants és que produeixen més restrenyiment i es fa crònic. L’intestí s’acostuma a funcionar només quan existeix la provocació del laxant. L’objectiu del tractament és la reeducació intestinal. Hem de procurar que els nostres budells funcionin sols ajudant-los amb molta fibra, aigua, exercici físic i horaris regulars.

 -Precaucions en l’ús incorrecte dels analgèsics.

 Moltes persones pensen que els fàrmacs que s’obtenen  sense recepta es poden prendre sense cap problema. Encara que això és veritat quan es prenen en les quantitats habituals perquè són efectius i segurs, si es prenen en dosis més grans o molt sovint, el pacient queda exposat a problemes diversos d’estómac, fetge o ronyó. Igualment poden donar lloc a interaccions amb altres tractaments que estigui seguint el pacient.

Per facilitar l’administració dels medicaments és aconsellable tenir per escrit un esquema amb els medicaments que s’han de prendre cada dia amb l’hora i la dosi o etiquetes identificatives i pictogrames indicatius de les característiques dels medicaments i també els pastillers…, envasos especialment dissenyats per evitar confusions i facilitar el compliment que s’ha prescrit.

AUTOMEDICACIÓ. 

L’ús de medicaments sense la prescripció d’un metge o sota el consell d’un farmacèutic és el que s’anomena automedicació irresponsable i pot presentar diversos riscs i molts errors. Un dels riscs és interpretar els símptomes de la malaltia de forma errònia ja que diverses malalties que requereixen tractaments diferents poden presentar símptomes semblants. Administrar medicaments sense coneixement del metge pot emmascarar processos greus i representar una complicació per al diagnòstic.

 Un altre risc són les interaccions. Parlem d’interacció quan un medicament no exerceix l’efecte esperat  a causa de l’addició d’un altre medicament (també aliments, plantes medicinals, productes dietètics…)que en modifica l’eficàcia. A vegades l’efecte pot ser que desaparegui, o a vegades es potencia els efectes secundaris indesitjables, o poden desencadenar-se nous problemes de salut.

FARMACIOLA

A vegades, cal tenir alguns medicaments  a casa, ja que l’ús per a trastorns o malalties cròniques fan que sigui imprescindible tenir-los a mà. Per això a casa es pot tenir una petita farmaciola amb medicació urgent, que sigui prescrita per un metge o sota consell farmacèutic, com també medicació per a trastorns menors, com la febre o dolor lleu, sempre amb la informació a l’abast. De la mateixa manera, la farmaciola pot contenir productes sanitaris per resoldre aquelles situacions d’emergència davant petits accidents

La conservació adequada dels medicaments és fonamental perquè puguin mantenir l’activitat farmacològica de la forma esperada .Per tant no es poden conservar a qualsevol lloc, sinó que cal procurar mantenir-los en llocs frescos i secs. No és aconsellable, per exemple, guardar-los al bany o a la cuina, on segurament hauran de suportar més humitat i canvis de temperatura; tampoc en llocs que estiguin a l’abast dels nens ni sota cap focus directe de llum o calor.

 Cal revisar la farmaciola periòdicament per comprovar que el material sanitari és net i a punt per fer servir sempre que calgui i que no hi ha medicaments caducats, mal conservats… cal guardar els medicaments dins l’envàs corresponent i amb el prospecte.

 Recordeu que sempre s’ha de consultar si:

-es tenen dubtes  de com utilitzar un medicament,

-s’està embarassada o es creu que se’n pot estar

-s’està alletant,

-s’utilitza un medicament de manera correcta, tal i com diu el metge o el farmacèutic,  però no hi ha millora en el temps previst.

Dones d’Ara de la Garriga

Article anteriorEl Cineclub de la Garriga celebra el seu quinzè aniversari
Article següentI això de les peres, de què va?
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.