Entrevista a la CUP de la Garriga

0
entrevista_CUP

El passat mes de febrer de 2009 la Font del Diàleg va fer arribar les seves preguntes a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de la Garriga. Des de l’assemblea local, les persones que integren el projecte van parlar de la seva manera d’entendre la política i de les seves propostes per al municipi.

Què és una CUP?

Les Candidatures d’Unitat Popular (CUP) som candidatures independentistes i d’esquerres dels Països Catalans que, des de l’àmbit local, treballem per bastir un país més lliure i més just. Entenem que la política local és l’àmbit més proper a la ciutadania i que, per tant, la construcció nacional també s’ha de fer des dels ajuntaments. Malgrat el seu limitat marge d’acció, aquestes institucions tenen prou possibilitats com per modificar l’actual municipalisme regionalista i bastir un projecte de país basat en els municipis i els seus representants.

Quines són les organitzacions properes a les CUP?

La CUP és el referent unitari de l’Esquerra Independentista, un moviment polític i social integrat per una xarxa de col·lectius i organitzacions coordinades en l’acció i l’estratègia política. En aquests moments, a la Garriga hi ha tres organitzacions de l’Esquerra Independentista, a part de la CUP: l’Assemblea de Joves “La República” (CAJEI) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). També tenim una estreta relació amb els moviments socials, com les organitzacions en defensa del territori que lluiten contra el 4t Cinturó o la MAT, entre d’altres, depenent de la comarca.

Podeu fer-nos cinc cèntims de les vostres prioritats per al municipi?

La construcció de la Unitat Popular és un dels elements característics i diferenciadors del projecte de la CUP. Una de les tasques a desenvolupar a nivell garriguenc és l’intent de configuració d’aquesta Unitat Popular que agrupi el conjunt de forces transformadores del municipi, partint dels sectors més afins, però també potenciant l’acostament als que ara per ara no ho són tant. D’aquesta manera és com podrem definir les prioritats i reivindicacions concretes referents al nostre poble per tal de realitzar propostes d’acció política. Propostes que, a nivell programàtic general, hauran de girar al voltant de l’aprofundiment democràtic en tots els sentits: igualtat social, llibertat nacional, i participació i presa de decisions de forma quotidiana per part de les persones que viuen al poble. Entenem que aquesta és la fórmula coherent de lluita municipal que, des de la base, ha de possibilitar el pas a la lluita o treball institucional, que no és res més que plantejar-se l’entrada a l’ajuntament per tal de defensar, i si pot ser aplicar, les prioritats i reivindicacions quotidianes de les classes treballadores i populars.

Quina és la vostra posició davant el projecte de creació d’una planta de biomassa?

La proposta de construcció d’una “planta de cogeneració amb biomassa” ha estat una qüestió de debat social al poble, motiu de polèmica i de certa saturació informativa. Però també és cert que és necessari estar atents als esdeveniments, coneixent quines són les accions i reaccions dels diferents actors implicats. Aquest és una tema important per a la Garriga. Des de la CUP hem manifestat en diverses ocasions la nostra posició contrària al projecte. Són diverses les raons que sustenten aquesta postura: critiquem el procés de (des)informació públic dut a terme, els dubtosos beneficis ecològics del projecte i, especialment, el fet que és un projecte que preveu la modificació del Pla General Ordenació Urbanística (PGOU) en una clara orientació cap a l’interès privat. En aquest darrer sentit, caldrà esperar veure què fa el grup promotor després d’anunciar, tal i com recull algun mitjà de comunicació, que tirarà endavant el projecte sense la modificació del Pla. En tot cas, hi ha elements fonamentals com la gestió pública del sector energètic, els models que tendeixen cap a l’autoabastiment dels territoris en base a energies renovables, i l’única alternativa real que és l’estalvi, que semblen anar en la direcció contrària a la del projecte que planteja Rebrot i Paisatge.

Les CUP creuen en una democràcia participativa i directa. Com l’aplicaríeu a la Garriga?

Per nosaltres, la democràcia no és simplement el poder del poble a decidir sobre tots aquells afers que l’incumbeixen, sinó també la capacitat de decidir, que és sovint un dels problemes fonamentals que presenta l’actual model de democràcia representativa i partidista. Per això, des de la CUP no només apostem per impulsar mecanismes de participació i control popular de les decisions polítiques, sinó també la total transparència i dotació de tota aquella informació necessària per tal que els ciutadans puguin conèixer el problema i els mitjans per resoldre’l, amb tots els avantatges i inconvenients, de manera que tinguin la motivació necessària per participar, i que aquesta participació sigui responsable i amb coneixement de causa.

Hi ha diverses experiències de democràcia participativa i directa a nivell local, i a la nostra mateixa comarca en tenim dos bons exemples. D’una banda, tenim la CAF del Figaró-Montmany que ja fa uns quants anys que apliquen un sistema de pressupostos participatius del qual, quan arribi el moment, en prendrem nota per al nostre projecte a la Garriga. D’altra banda, la tasca que fa la CUP de Sant Celoni – impulsant les Assemblees d’Unitat Popular que decideixen sobre les decisions que han de prendre els representats electes de la CUP- demostra que amb la nostra opció també es pot fer democràcia participativa des de l’oposició.

Com us organitzeu, al poble?

La nostra estructura organitzativa és assembleària, i tenim total autonomia per escollir com ens repartim les diferents funcions de la CUP, a través de càrrecs tècnics i comissions. Ens reunim setmanalment al local de Chiapas, i les persones membres de l’assemblea, indistintivament, tenim dret a veu i a vot a totes les decisions que prenem.

Què diferencia un vot a ERC d’un vot a les CUP, si tots dos són vots independentistes?

La pregunta més aviat seria: com es diferencia ERC del projecte independentista pel qual sí que apostem les CUP? Doncs, fonamentalment, perquè més enllà de les declaracions de principis i dels seus eslògans electorals, a la pràctica, ERC ha demostrat sempre que la seva tasca política se situa al marc constitucional espanyol de l’estat de les autonomies. Per això, nosaltres vam rebutjar la reforma dels Estatuts del Principat de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears des de bon inici, ja que no creiem en l’encabiment forçós de la nostra nació dins d’Espanya, ni caiem al parany de pensar que, tard o d’hora, els polítics espanyols reconeixeran el dret del poble català a l’autodeterminació.

El nostre és un projecte rupturista, i no tenim cap problema a reconèixer-ho, perquè sabem que el procés cap a la independència s’ha de situar fora del marc jurídic-legal i polític-institucional espanyol. Per això cal assolir una majoria social independentista i canalitzar la voluntat del poble català a través de la Unitat Popular, consolidant espais de contrapoder a tots els nivells territorials, per tal de construir un nou marc representatiu i veritablement democràtic.

Què diferencia les CUP dels partits tradicionals ?

ERC i la resta de partits tradicionals s’han institucionalitzat com a màquines electorals que semblen més un gabinet de professionals de la gestió pública que no una organització que defensi un projecte polític. La CUP no és res de tot això: nosaltres ni busquem ser polítics professionals, ni el nostre objectiu fonamental és la maximització dels vots. Perquè la diferència fonamental és que nosaltres no volem governar el poble, sinó que el poble governi. L’altre tret diferenciador de la CUP és respecte al model econòmic i de desenvolupament. Proposem treballar per alternatives que siguin emancipadores, que trenquin amb l’actual model econòmic capitalista que comporta l’explotació i esclavatge de la majoria de la població mundial i la destrucció del medi natural.

Per acabar, suposo que una de les màximes prioritats és consolidar-vos i enfortir-vos. Teniu previst celebrar alguna activitat al poble, properament ?

Des que ens vam constituir ja hem realitzat diverses activitats: la creació de la Plataforma de Solidaritat amb els cinquanta-set treballadors i treballadores acomiadades d’Acabados del Vallés, una concentració per reclamar l’alliberament d’en Franki de Terrassa, l’acte de l’Esquerra Independentista de la Garriga de l’onze de setembre passat, la participació en la Plataforma Antiincineradora del Congost…

Ara el que farem serà impulsar una campanya local sobre la crisi econòmica mundial, on tractarem les seves causes i conseqüències. Però sobretot, tenim la intenció d’implicar tots els col·lectius socials del nostre poble per tal d’entendre com afecta la crisi a la Garriga i generar un debat públic sobre les alternatives al capitalisme.{jcomments on}

Article anteriorQuina peli més fosca
Article següentEntrevista a tocamela.cat
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.