Entrevista a tocamela.cat

0
entrevista_tocamela

Ensenyar guitarra a través d’internet. Aquest és l’objectiu que persegueix el projecte Tocamela.cat, que va néixer fa prop de dos anys de la mà d’un grup d’amics de la Garriga. A la seva pàgina web (www.tocamela.cat), un munt de vídeos ensenyen a interpretar, amb la guitarra, cançons famoses dels nostres temps.


 

Tocamela.cat és un projecte digital dedicat a la música. En què consisteix exactament?

Tocamela.cat és un projecte per aprendre a tocar cançons de guitarra en set minuts. L’objectiu és ensenyar a tocar cançons famoses a tots aquells que sempre n’han volgut aprendre. Per fer-ho gravem en vídeo professors particulars que expliquen les notes, els ritmes i les diferents parts de cada cançó.

Aprendre a tocar la guitarra en set minuts! Com s’aconsegueix, això?

Bé, tocar un instrument sempre requereix pràctica i temps, però a la nostra web hi ha molt material per aprendre a tocar. És material senzill que permet, amb un mica d’esforç, introduir-se al món de la guitarra amb temes famosos, fàcils de tocar per a persones no iniciades. I si algú té qualsevol dubte pot preguntar-ho a la web, on es respon ràpidament. A banda d’aquests temes més senzills, també n’hem anat introduint d’altres més avançats.

Ara per ara, a la web hi ha uns 200 vídeos penjats. Quines són les cançons amb més visites?

“Hotel California” s’emporta els mèrits amb diferència. De fet, els temes que ensenyen les nostres professores tenen més visites que les dels professors, i també es consulten molt les cançons que s’ensenyen en castellà. Nosaltres deixem que cada professor s’expressi en la llengua que vulgui, i cal tenir en compte que la web es veu arreu del món!

Vau néixer fa prop de dos anys en una reunió d’amics a la desapareguda taverna Pebre Negre. D’on va sorgir la idea?

La idea va sorgir de dos interessos comuns. Un de nosaltres volia aprendre a tocar la guitarra, i un altre a programar amb PHP. I vam pensar: “Per què no fem les dues coses alhora creant un projecte?”. Sabíem que ja existien iniciatives semblants, però orientades a un públic més expert o bé de pagament. El fet que la idea naixés en un bar defineix molt bé l’estil de Tocamela.

Què poden aportar les noves tecnologies a l’aprenentatge d’un instrument?

L’esquema clàssic que tothom té al cap a l’hora d’aprendre a tocar un instrument és el d’un únic professor que ensenya a l’alumne. En el nostre cas, Internet ens proporciona una plataforma on tota una comunitat de professors ens ensenya a tocar una peça o un exercici cada dia, i on tota una comunitat d’alumnes pot plantejar qualsevol mena de dubte. Els dubtes es responen ràpidament, ja sigui pel mateix professor o per qualsevol altre usuari de la pàgina. A més, els mateixos usuaris aporten contingut d’interès: concerts, exercicis… I tot això sense pagar un duro i des de l’ordinador de casa!

En aquest temps s’han registrat al Tocamela prop de 3.000 persones. Us esperàveu una acollida tan bona?

Ens ha sorprès, sincerament. La il·lusió d’anar aixecant aquesta pàgina dia a dia ha sigut en gran part per la gran acollida de la gent. I anar millorant i aportant contingut a la pàgina dóna més i més visites cada dia. Actualment la pàgina té 50.000 usuaris únics al mes i unes 3.500 visites diàries.

Com s’alimenta la vostra web? Com es preparen els vídeos didàctics?

Gairebé tots els amics que vam començar això havíem tocat en grups, i no va ser difícil convèncer gent amb qui havíem actuat perquè ens donés un cop de mà. Més endavant, quan Tocamela.cat ha guanyat repercussió, són moltes les persones que han contactat amb nosaltres. Fins i tot ens han enviat vídeos gravats des de Viena perquè els pengem! També hi ha grups que s’interessen per fer conèixer la seva música. No ens en faltaran pas de professors nous, no…
Per preparar el vídeos fem sessions de gravació, normalment acompanyades de carn a la brasa, on reunim uns quants professors. La intenció és explicar els passos com si l’usuari estigués darrera la camera i el coneguessis de tota la vida, no com si fossis un professor i l’usuari fos un alumne.

Tocamela.cat és també un espai de trobada i comunicació entre persones amb interessos musicals i guitarrístics… Què s’hi cou als fòrums del projecte?

Doncs de tot, des d’estils de música fins a la brillant temporada del Barça! Però el tema de conversa principal el trobem, evidentment, en la música i la guitarra. El fòrum és el millor lloc on un iniciat pot resoldre tots els seus dubtes, on un més experimentat pot aportar gran informació, on podem trobar més tabulatures o els riffs de guitarra més famosos tocats i ensenyats pels propis usuaris de la pàgina

Teniu previst encetar alguna nova secció, a la web? Ens podeu avançar alguna novetat?

Realment hi ha moltes coses a punt de sortir. Una d’elles és la web nova, amb secció de preferits, descarregues, multi idioma; un nou afinador online que funciona amb el micròfon, un nou reproductor, un protector de pantalla, cançoners…

Ara acabem de llançar els blogs Tocamela i els cursos, que consisteixen en la unió d’uns quants vídeos amb una mica de sentit. Per ara tenim el curs Inici ràpid, el curs de Rumba i el curs de Flamenco. O sigui que ja ho sabeu, a tocar-la!{jcomments on}

Article anteriorEntrevista a la CUP de la Garriga
Article següentEntrevista a Oriol Guasch
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.