Certs valors al cinema

0

Un dels aspectes a tenir en compte quan analitzem qualsevol producte audiovisual és que, sota la coberta de modernitat que pot vestir una sèrie  televisiva o un film, hi ha els valors que se’ns transmeten. I aquests valors no són necessàriament els més vanguardistes, ni els més actuals, i ni tan sols els més políticament correctes perquè, al cap i a la fi, el producte ha estat ideat per una persona, segons les creences pròpies, que al seu torn li han arribat del seu entorn i la seva família, i per les necessitats i interessos d’una indústria que té un mercat potencial al qual arribar.

Les dues pel·lícules que us proposo són dues comèdies romàntiques de costums. Una mamá en apuros i Qué les pasa a los hombres aborden el món de

la parella heterosexual i la convivència des de punts de partida molt diferents. Mentre la primera s’escuda en  la  idea tradicional dels rols femenins i masculins, sense entrar a fons en les raons reals de la seva perpetuació, la segona ens proposa una visió més reflexionada del món de la parella i del per què dels comportaments de cadascú. En cap dels dos casos es pretén ridiculitzar cap dels dos gèneres, femení o masculí, sinó que, en clau de comèdia lleugera, ens mostren diferents situacions de parella entre home i dona i la manera com es relacionen. La nostra feina com a espectadors és elaborar un discurs més complex a partir de les pròpies experiències.

Si us interessa fer aquest experiment sociològic -tot i que els films proposats són nord-americans, les nostres maneres de fer no difereixen gaire-, us proposo que us arribeu a la biblioteca i busqueu el prestatge de novel·la juvenil, perquè hi trobareu una eina que us ajudarà a ampliar una mica més les mires.

Gemma Lienas, en la seva amena novel·la El diari lila de la Carlota (2001), aborda també la relació entre homes i dones. Ho fa partint de la idea que el món actual encara es mou en base als paràmetres masculins, i que per tenir plena consciència de les discriminacions cap a la dona (i cap a l’home, de retruc), cal tenir posades les ulleres liles. Des de la visió lila que Lienas proposa, ens adonarem que, simplement, invertint el gènere de qui fa l’acció, podrem distingir els rols, costums i tradicions que discriminen un o altre col·lectiu. El feminisme pel qual aboga l’escriptora no té per objectiu odiar els homes, sinó aconseguir una situació real d’equitat entre ambdós gèneres.

En aquest cas podeu veure com un parell de films totalment anecdòtics en la gran història del cinema ens ajuden a reflexionar sobre el món que ens envolta i sobre nosaltres mateixos, la nostra manera de pensar i el nostre comportament.

Nria_Farrs

 

Article següentDe monstres i fantasmes
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.