Dóna’m un peix i menjaré un dia, ensenya’m a pescar...

Xavier_Fortuny_01Està estudiat i demostrat que una persona aprèn quan ho fa amb autonomia. No hem de caure en l’error, però, de confondre autonomia amb individualitat. La individualitat és propi i característic d’un individu i la capacitat que aquest té per tirar endavant. És cert que la individualitat pot estar implícita dins de l’autonomia, però aquest concepte va més enllà i és on apareix i es necessita la figura dels professionals de l’educació.

La majoria de classes impartides als centres educatius són de caire magistral (s’ha fet servir tant que es creu que és la modalitat de classe per antonomàsia). Aquest tipus de classes donen un volum excessiu d’informació que fa que l’alumne no pugui promoure noves formes de pensar, de canviar d’actitud o d’entendre completament tot allò que s’intenta transmetre.

Llegeix més

Uniformes?

Xavier_Fortuny_01Resulta que la Consellera d’Ensenyament proposa que els alumnes hagin de portar uniformes a les escoles. Realment penso que no cal obrir cap debat sobre aquest tema. Disculpeu, però ho trobo una mica absurd. Si el que realment es vol es lluitar a favor de millorar la qualitat de l’ensenyament i reduir el fracàs escolar, s’han de tractar altres temes que no pas quina roba ha de portar l’alumne. No s’ha d’intentar canviar coses de poca rellevància per fer veure que estan fent quelcom de profit. 

Llegeix més

Pedagogia de l’esport

Xavier_Fortuny_01Fa dies que em rondava pel cap, però avui, tornant a casa després de jugar un partit de futbol sala a la universitat, em preguntava quina podia ser la relació entre l’educació i l’esport. M’ha vingut el neguit de saber, de trobar, el vincle i la relació entre un concepte i l’altre. De fet, alguns dels darrers fets futbolístics importants d’aquesta setmana han fet que em posés a escriure, finalment, sobre aquest tema.

Llegeix més

La Setmana Blanca

Xavier_Fortuny_01Arriba la primera, i sembla ser que última, setmana blanca. Tot i que per a la majoria de pares serà una setmana “negra” per les conseqüències que portarà. Recordem que aquests dies del 28 de febrer al 4 de març, on els alumnes dels centres educatius no aniran a l’escola, ve de la negociació entre els sindicats i el govern degut al començament anticipat de les classes al setembre.

Llegeix més

Retallada a l'educació

Xavier_Fortuny_01Edu.ca’t, la nova secció d’educació. La Garriga Digital.cat està d’estrena. Neix una nova secció (edu.ca’t) a càrrec d’en Xavier Fortuny, estudiant de pedagogia i veí de la Garriga de tota la vida, que parlarà i tractarà temes d’educació vinculats al municipi i també d’altres més generals però que afectin al nostre poble en major o menor mesura.

A més, també hi trobarem articles diversos amb un fons pedagògic per tal d’informar de fets importants i d’ajudar a la gent que hi estigui interessada. No seran de caire instructiu sinó merament d’opinió, però que també podran donar al lector l’oportunitat de reflexionar.

Llegeix més