Salmó en papillote farcit de bolets i banyat amb crema d'espinacs

thumb salmó papilloteEl plat que us presentem avui va acompanyat d’una salsa d’espinacs, una verdura de la qual s’ha cregut, durant molt de temps i de manera equivocada, que contenia gran quantitat de ferro.

Aquesta idea equivocada va començar quan el Dr. J. Alexander, qui va determinar el ferro en els espinacs, en va trobar 0,003 gr. per cada 100 gr., i la persona que havia de passar els resultats a net va equivocar-se tot escrivint 0,03 gr., és a dir, 10 vegades més. Als anys 30 va aparèixer Popeye, el qual es va fer famós per la seva força gràcies a la quantitat de llaunes d’espinacs que menjava, i no seria fins uns 7 anys després quan uns metges alemanys van recalcular les dades i es va detectar el error.

Llegeix més

Pasta de full farcida d’espinacs, formatge, panses i pinyons

Pasta de_fullLa setmana passada us parlàvem d'unes postres elaborades amb pasta filo, una pasta que, segons la història, els grecs ja utilitzaven en les seves elaboracions i que també s'utilitza a la cultura àrab per elaborar unes petites postres amb fruits secs i mel anomenades baklava. Ja a casa nostra, tenim la pasta de full, de la qual ja hi ha referències des del segle XIV. En canvi, a França parlen del pastisser Feulliet com l'inventor d'aquesta pasta, tot i que, més endavant, un altre pastisser la va modernitzar creant un cruixent de massa llest per poder farcir, al que els seus companys exclamaren admirats: “Antonin, ta tourte vole au vent” (el teu tortell vola al vent).

Llegeix més

Cigarretes de pasta filo farcides de codony i formatge de cabra

thumb PASTA FILO DE CODONYUn dels fruits típics de la tardor és el codony, un fruit molt aromàtic però també molt difícil de consumir cru degut a la seva duresa, sabor àcid i textura aspra. tot això fa que la forma més habitual de menjar-lo sigui elaborant el conegut codonyat.

El codony és el fruit de l’arbre del codonyer, i es cultiva des de fa milers d’anys a la zona del mediterrani. A la Grècia clàssica era considerat un símbol de fertilitat i amor, fins al punt que estava dedicat a la deessa Afrodita.  A l’època romana s’aconsellava a les núvies que, abans d’entrar a la cambra nupcial, fessin una mossegada a aquesta fruita per perfumar el primer petó que farien al nuvi.

Llegeix més

Milfulls de moniato amb paté

thumb milfulls de boniatoEnrere queda la nit de Tots Sants, on hem pogut gaudir de panellets, castanyes  i moniatos, i de ben segur que ens n’han quedat restes i no sabem què fer-ne.

Nosaltres som partidaris de no llençar res, ja que sempre podem trobar algun plat on fer servir aquestes restes i poder resoldre un dinar o un sopar d’una manera barata i senzilla.

Llegeix més

Mar i muntanya amb espaguetis negres

thumb mar i muntanyaFa uns dies parlàvem de les receptes elaborades amb tinta de sèpia o calamars i us portàvem la típica recepta de calamars amb tinta. També us parlàvem de com a Itàlia, des de fa força temps, fan plats de pasta amb aquest fosc ingredient.

A casa nostra cada vegada és més habitual trobar pasta negra, ja sigui fresca o seca, i preparar-la a casa com qualsevol altres tipus de pasta.

Llegeix més

Calamarcets amb salsa de tinta i arròs amb bolets

CalamarcetsAvui us portem un plat que, malgrat no sigui típic de la cuina catalana, és un plat molt conegut i també molt elaborat a casa nostra: us parlem dels calamars amb salsa de tinta, l'origen dels quals no és del tot clar però sempre s'ha relacionat amb el País Basc, tot i que també s'ha dit que podria ser asiàtic.

L'elaboració de plats utilitzant la tinta és força habitual en països de la zona mediterrània com és el cas d'Itàlia, on s'utilitza per a elaborar pastes amb aquest color negre característic.

Llegeix més

Coca de recapte amb verdures, anxoves i camagrocs

Coca de_recapteAvui us portem una recepta molt típica a Catalunya, però sobretot a les terres de Lleida i Tarragona. Us parlem de la coca de recapte, recepta que té com a base principal una massa de pa feta amb farina, llevat, aigua i oli.

Moltes vegades s’ha dit que la coca de recapte és la pizza catalana i, per parlar dels seus orígens, ens n’hem d’anar uns segles enrere fins arribar a l’època dels àrabs.

Llegeix més

Melmelada de carbassa

Melmelada de_carbassaSi haguéssim de destacar una hortalissa pròpia de la tardor, no dubtaríem en parlar de la carbassa, que posseeix una quantitat important de propietats beneficioses per al nostre organisme: parlem d’aigua (90%), a més de proteïnes i carbohidrats. Pel que fa a les vitamines que conté, cal destacar un alt contingut de vitamina A, bona per a la vista, la pell i el creixement dels ossos.

Llegeix més

Verat en escabetx

VeratAvui us portem un plat amb molts anys d’història, ja que, segons algunes fonts ben documentades, aquesta recepta o elaboració ja era utilitzada pels romans, encara que també s’ha dit que va ser una aportació dels àrabs.

Estem parlant de l’escabetx, una tècnica bàsicament de conservació que permetia poder preparar i conservar durant temps aliments perquè no es fessin malbé.

Llegeix més

Pastís de poma

thumb pastis de pomaAvui us parlarem d'una fruita molt popular que, tot i que en mengem durant tot l’any, el millor moment per consumir-la és durant els mesos d’agost i setembre.

Des del punt de vistra nutricional cal destacar que el seu consum ajuda a reduir el nivell de colesterol present a la sang gràcies a la pectina que conté i que impedeix la reabsorció del colesterol intestinal produït per la bilis en la digestió dels aliments. A més, té efectes anticancerígens i pot prevenir la formació de tumors.

Llegeix més

Coca de cecina, foie i figues

coca de_cecinaAprofitant la nostra estada per terres de Lleó no hem pogut deixar perdre l’oportunitat de degustar alguns dels seus excel·lents productes, com ara la cecina.

Aquesta paraula, que prové del llatí siccus i que significa sec, és utilitzada quan es parla de la carn de boví, encara que també es pot fer cecina d’altres tipus de carn com el poltre o el cérvol i es pot elaborar a partir de diferents parts de l’animal com són la tapa, la contra, el cap de mort i el maluc, i han de pertànyer a la categoria de 1ªA.

Llegeix més