Arròs nerone amb rap, camagrocs i salsa de pebrots del piquillo

thumb arròs neroneAvui us presentem un plat en què  l’arròs és l’ingredient principal. En aquest cas, un arròs integral negre poc conegut, ja que només es pot trobar en botigues especialitzades, però que té un sabor molt especial.

L’origen d’aquest arròs ens transporta a l’època dels emperadors de l’antiga Xina, on aquest aliment estava totalment prohibit entre la gent del poble.

Llegeix més

Lasanya de carxofes i formatge de cabra

thumb lasanya de carxofaSegurament, quan parlem de lasanya ens ve al cap un plat de pasta farcit de carn picada amb tomàquet i cobert de salsa beixamel i formatge gratinat.

Aquest típic plat de pasta té la particularitat que es pot fer de moltes maneres i amb els ingredients que més ens agradin. Per això avui hem pensat en una lasanya diferent i amb un ingredient que tot just comença a tenir protagonisme, ja que comença la seva època: parlem de la carxofa.

Llegeix més

Mousse de mandarina i mascarpone

mousse de_mandarinaAprofitant el bon moment per assaborir cítrics com taronges i mandarines, aquesta setmana us portem unes postres que es poden fer amb qualsevol d’aquestes fruites i amb resultat que segurament agradarà a tothom. Són unes postres que no necessiten forn, però sí una mica de temps per a poder degustar-les; per això és recomanable preparar-ho el dia abans.

Llegeix més

Bescuit de torro amb salsa de xocolata negra

thumb gelat de torroJa s’han acabat les festes de Nadal i Reis i segurament ens han quedat a casa restes de dolços, com són els torrons, i no sabem què fer-ne.

Ja que som del parer que tot és aprofitable, avui us proposem una recepta molt senzilla, ràpida i econòmica. Hem preparat un bescuit de torró gelat amb una deliciosa salsa de xocolata.

Els ingredients són:

Llegeix més

Els torrons

thumb Torrons 2015Som a les portes de les festes de Nadal i, com cada any, i seguint la tradició, el torró continua sent el protagonista entre els dolços que degustem durant aquestes festes. El que sí està clar és que han anat evolucionant, i si abans només podíem trobar el de Xixona i el dur d’ametlla, avui dia hi ha una extensa gama de formes i sabors que es pot trobar durant tot l’any.

A Espanya aquest dolç és d’origen àrab, ja que l’ametlla i la mel eren utilitzades a Al-Àndalus per a l’elaboració de molts dolços. També cal dir que la climatologia de les terres ibèriques va afavorir el cultiu de l’ametlla i en particular la varietat Marcona.

Llegeix més

Salmó en papillote farcit de bolets i banyat amb crema d'espinacs

thumb salmó papilloteEl plat que us presentem avui va acompanyat d’una salsa d’espinacs, una verdura de la qual s’ha cregut, durant molt de temps i de manera equivocada, que contenia gran quantitat de ferro.

Aquesta idea equivocada va començar quan el Dr. J. Alexander, qui va determinar el ferro en els espinacs, en va trobar 0,003 gr. per cada 100 gr., i la persona que havia de passar els resultats a net va equivocar-se tot escrivint 0,03 gr., és a dir, 10 vegades més. Als anys 30 va aparèixer Popeye, el qual es va fer famós per la seva força gràcies a la quantitat de llaunes d’espinacs que menjava, i no seria fins uns 7 anys després quan uns metges alemanys van recalcular les dades i es va detectar el error.

Llegeix més

Pasta de full farcida d’espinacs, formatge, panses i pinyons

Pasta de_fullLa setmana passada us parlàvem d'unes postres elaborades amb pasta filo, una pasta que, segons la història, els grecs ja utilitzaven en les seves elaboracions i que també s'utilitza a la cultura àrab per elaborar unes petites postres amb fruits secs i mel anomenades baklava. Ja a casa nostra, tenim la pasta de full, de la qual ja hi ha referències des del segle XIV. En canvi, a França parlen del pastisser Feulliet com l'inventor d'aquesta pasta, tot i que, més endavant, un altre pastisser la va modernitzar creant un cruixent de massa llest per poder farcir, al que els seus companys exclamaren admirats: “Antonin, ta tourte vole au vent” (el teu tortell vola al vent).

Llegeix més

Cigarretes de pasta filo farcides de codony i formatge de cabra

thumb PASTA FILO DE CODONYUn dels fruits típics de la tardor és el codony, un fruit molt aromàtic però també molt difícil de consumir cru degut a la seva duresa, sabor àcid i textura aspra. tot això fa que la forma més habitual de menjar-lo sigui elaborant el conegut codonyat.

El codony és el fruit de l’arbre del codonyer, i es cultiva des de fa milers d’anys a la zona del mediterrani. A la Grècia clàssica era considerat un símbol de fertilitat i amor, fins al punt que estava dedicat a la deessa Afrodita.  A l’època romana s’aconsellava a les núvies que, abans d’entrar a la cambra nupcial, fessin una mossegada a aquesta fruita per perfumar el primer petó que farien al nuvi.

Llegeix més

Milfulls de moniato amb paté

thumb milfulls de boniatoEnrere queda la nit de Tots Sants, on hem pogut gaudir de panellets, castanyes  i moniatos, i de ben segur que ens n’han quedat restes i no sabem què fer-ne.

Nosaltres som partidaris de no llençar res, ja que sempre podem trobar algun plat on fer servir aquestes restes i poder resoldre un dinar o un sopar d’una manera barata i senzilla.

Llegeix més

Mar i muntanya amb espaguetis negres

thumb mar i muntanyaFa uns dies parlàvem de les receptes elaborades amb tinta de sèpia o calamars i us portàvem la típica recepta de calamars amb tinta. També us parlàvem de com a Itàlia, des de fa força temps, fan plats de pasta amb aquest fosc ingredient.

A casa nostra cada vegada és més habitual trobar pasta negra, ja sigui fresca o seca, i preparar-la a casa com qualsevol altres tipus de pasta.

Llegeix més

Calamarcets amb salsa de tinta i arròs amb bolets

CalamarcetsAvui us portem un plat que, malgrat no sigui típic de la cuina catalana, és un plat molt conegut i també molt elaborat a casa nostra: us parlem dels calamars amb salsa de tinta, l'origen dels quals no és del tot clar però sempre s'ha relacionat amb el País Basc, tot i que també s'ha dit que podria ser asiàtic.

L'elaboració de plats utilitzant la tinta és força habitual en països de la zona mediterrània com és el cas d'Itàlia, on s'utilitza per a elaborar pastes amb aquest color negre característic.

Llegeix més