La ruta del pintxo

thumb pintxoEl pintxo és un aperitiu originari del País Basc i que amb el pas del temps s’ha anat estenent per tota la geografia espanyola. Consisteix en una petita llesca de pa acompanyat de diferents ingredients o d’una petita porció de menjar, poden ser freds o calents i moltes vegades van subjectes amb un escuradents.

Avui dia la varietat de pintxos és molt gran, ja que es poden fer d’embotits, de carn, de peix, de verdures i d’ous, i la seva elaboració és cada vegada més sofisticada.

Llegeix més

Galtes de porc sense feina

GALTES DE_PORC_SENSE_FEINAEl plat que us portem avui potser és un dels nostres preferits per diversos motius: en primer lloc, perquè les galtes de porc són un ingredient econòmic, a l’abast de qualsevol butxaca, per la qual cosa tots en podem menjar; i en segon lloc, perquè té moltes possibilitats a l’hora de cuinar-les i sempre amb uns resultats espectaculars.

Llegeix més

Quiche d’espinacs, panses i pinyons

QUICHE DESPINACS_PINYONS_I_PANSESQuan parlem dels espinacs a la catalana, de seguida ens ve a la memòria un plat elaborat amb espinacs, panses i pinyons. Aquest plat era molt apreciat a l’època medieval i encara avui dia és molt present a la nostra cuina, tot i que també és molt popular a tot l’Estat espanyol, així com a països de la Mediterrània.

Llegeix més

Pa amb vi i sucre

PA AMB_VI_I_SUCREQuantes vegades hem pensat en els berenars de la nostra infantesa i ens ha vingut a la memòria una llesca mullada amb vi i coberta de sucre? Aquest és el berenar típic que tothom recorda amb un somriure als llavis i del que ningú dubtava que fos dolent pels nens. De ben segur que sortíem a jugar més animats i enèrgics que mai. Qui havia de pensar que fos fruit dels efectes del vi!

Llegeix més

Patates d’Olot

PATETES DOLOTAvui us portem un plat típic català, però sobretot molt popular a la comarca de la Garrotxa, d’on és originari.

Aquest plat va ser creat al restaurant «La Déu» d’Olot l’any 1943 amb motiu d’un dinar on hi assistien l’alcalde de Girona d’aleshores, Pere Bretcha, i el governador civil de la ciutat del moment. L’alcalde volia un plat diferent dels que oferia habitualment el restaurant i els van preparar patates farcides. Aquest plat va tenir molt bona acceptació i durant molts anys aquestes patates farcides es van conèixer com a «patates Bretcha».

Llegeix més

Pollastre rostit amb prunes i pinyons

Pollastre rostit_amb_prunes_i_pinyonsAntigament, menjar rostit era tota una celebració, ja que tan sols es feia quan arribaven les festes majors per a celebrar que s’acabaven les feines del camp.

Des de l’edat mitjana i fins a mitjans del segle XX, els pagesos criaven gallines principalment pels seus ous, i qui criava pollastres ho feia per vendre’ls i guardar-se’n un per a matar-lo per quan arribaven les festes majors o el Nadal, dies festius en què es reunien amb la família i amics al voltant d’una taula i gaudien d’un bon àpat.

Llegeix més

La Coca de Sant Joan

Coca de_Sant_JoanS’acosta la revetlla de Sant Joan, també coneguda com la «Nit del Foc» o la «Nit de les Bruixes», i és una celebració molt arrelada a casa nostra tot i que també es celebra a molts altres indrets.

La nit del 23 al 24 de juny, coneguda per tots com una de les nits més curtes de l’any per la proximitat del solstici d’estiu, és una nit plena d’alegria on les famílies i els amics s’ajunten per sopar i on mai no han de faltar-hi ni el cava ni les coques, que es prenen després de l’àpat. Les coques les podem trobar de tots colors i sabors: de llardons amb pinyons, de fruites o farcides de nata, crema o xocolata.

Llegeix més