Mini terrinetes de tomàquet ‘cherry’

Mini tartaletesSi sou dels que us agrada gaudir dels productes de temporada, ara ens trobem en el millor moment per gaudir d’una hortalissa que ens va arribar d’Amèrica el segle XVI i que no es va cultivar a Europa fins el segle XVIII. Qui havia de dir que ara per ara seria una de les hortalisses més importants a la nostra cuina, tenint un consum mig de 20 kg per persona/any, ja sigui fresc o en conserva.

Llegeix més

Les coques de les revetlles

Les coques_de_les_revetllesCada any, per aquestes dades, les pastisseries omplen els seus aparadors de coques, ja sigui de les típiques amb fruita, llardons per aquells que són més tradicionals i també les podem trobar farcides de crema, de trufa negra i, fins i tot, de xocolata blanca.

Una revetlla sense coca no és una revetlla; per això aquesta tradició es repeteix any rere any sense cap mena de dubte.

Llegeix més

Torrada de pasta brisa amb esqueixada de bacallà

Torrada pasta_brisaSeguint en la línia dels plats freds que ens acompanyen principalment a l’estiu, avui portem un plat originari de la cuina catalana i del qual no es coneix cap altra recepta semblant en altres cultures on tenen per costum utilitzar el bacallà.

Aquest plat es pot prendre com a entrant o com a plat principal, ja que els seus ingredients (tomàquet, ceba, olives, oli, sal i bacallà dessalat) ens aporten proteïnes, vitamines i minerals.

Llegeix més

‘Ajoblanco’ amb espàrrecs i gelatina de Pedro Ximénez

AjoblancoL’hivern està ple de receptes de sopes i cremes calentes perquè ens aporten escalfor i són reconfortants. A l’estiu també hi ha moltes receptes de sopes i cremes, tot i que en aquesta època de l’any ens agrada prendre-les ben fredes, aportant-nos des del punt de vista nutritiu tot allò que el nostre organisme necessita. La majoria de vegades s’elaboren amb verdures i hortalisses de temporada.

Llegeix més

Tiramisú

TiamisuContinuant amb les receptes provinents de fora de casa nostra tot i que conegudes per tots, avui us portem unes postres italianes modernes però amb un origen força curiós. Com sempre, l’origen de moltes receptes és força difícil de saber i, en aquest cas en concret, ens ha semblat molt interessant compartir aquesta versió.

El tiramisú apareix al Vènet als anys 50 i, segons algunes fonts, l’autèntic origen de la seva creació són els bordells de la regió italiana. Aquestes postres eren ofertes als seus clients dient-los “te tira su”, que en la llengua vèneta vindria a significar “aixecar els ànims”, per la qual cosa els clients recuperaven les forces gràcies a aquestes postres i a la quantitat de sucres i carbohidrats que aportava.

Llegeix més

Raviolis de gambes farcits amb guacamole

thumb gambes guacamoeEstem entrant en l’època en què ens agraden els plats que ens aportin frescor i, alhora, tot allò que el nostre organisme necessita. Contràriament al que de vegades es pugui pensar, menjar plats freds no vol dir menjar malament. Per això, avui hem preparat un plat amb uns ingredients contundents com són les gambes i els alvocats. D’aquests últims es pot tenir una idea malfixada quant al tipus de greixos que conté, però la veritat és que es poden considerar bons, com succeeix amb l’oli d’oliva. A més a més, aquest fruit també ens aporta fibra, aigua, potassi i magnesi. Hi ha qui diu que és un còctel molt especial i saludable de vitamines.

Llegeix més

Clafotís (pastís de cireres)

ClafotísLa setmana passada fèiem un viatge gastronòmic per la Xina per parlar-vos de l'origen de la pasta wonton. Aquesta setmana, però, viatjarem una mica més a prop per a parlar-vos del clafotís, un pastís típic francès que té com a principal ingredient la cirera, aquesta fruita tan deliciosa i que ja podem trobar en els nostres mercats.

El clafotís és originari de la regió francesa de Llemosí i el seu nom prové de l’occità “clafotís” (del verb “clafir” que significa farcir). Els ingredients del pastís són ous, farina, mantega, sucre, llet o nata, vainilla i cireres.

Llegeix més