Pasta de full farcida d’espinacs, formatge, panses i pinyons

Pasta de_fullLa setmana passada us parlàvem d'unes postres elaborades amb pasta filo, una pasta que, segons la història, els grecs ja utilitzaven en les seves elaboracions i que també s'utilitza a la cultura àrab per elaborar unes petites postres amb fruits secs i mel anomenades baklava. Ja a casa nostra, tenim la pasta de full, de la qual ja hi ha referències des del segle XIV. En canvi, a França parlen del pastisser Feulliet com l'inventor d'aquesta pasta, tot i que, més endavant, un altre pastisser la va modernitzar creant un cruixent de massa llest per poder farcir, al que els seus companys exclamaren admirats: “Antonin, ta tourte vole au vent” (el teu tortell vola al vent).

Llegeix més

Cigarretes de pasta filo farcides de codony i formatge de cabra

thumb PASTA FILO DE CODONYUn dels fruits típics de la tardor és el codony, un fruit molt aromàtic però també molt difícil de consumir cru degut a la seva duresa, sabor àcid i textura aspra. tot això fa que la forma més habitual de menjar-lo sigui elaborant el conegut codonyat.

El codony és el fruit de l’arbre del codonyer, i es cultiva des de fa milers d’anys a la zona del mediterrani. A la Grècia clàssica era considerat un símbol de fertilitat i amor, fins al punt que estava dedicat a la deessa Afrodita.  A l’època romana s’aconsellava a les núvies que, abans d’entrar a la cambra nupcial, fessin una mossegada a aquesta fruita per perfumar el primer petó que farien al nuvi.

Llegeix més

Milfulls de moniato amb paté

thumb milfulls de boniatoEnrere queda la nit de Tots Sants, on hem pogut gaudir de panellets, castanyes  i moniatos, i de ben segur que ens n’han quedat restes i no sabem què fer-ne.

Nosaltres som partidaris de no llençar res, ja que sempre podem trobar algun plat on fer servir aquestes restes i poder resoldre un dinar o un sopar d’una manera barata i senzilla.

Llegeix més

Mar i muntanya amb espaguetis negres

thumb mar i muntanyaFa uns dies parlàvem de les receptes elaborades amb tinta de sèpia o calamars i us portàvem la típica recepta de calamars amb tinta. També us parlàvem de com a Itàlia, des de fa força temps, fan plats de pasta amb aquest fosc ingredient.

A casa nostra cada vegada és més habitual trobar pasta negra, ja sigui fresca o seca, i preparar-la a casa com qualsevol altres tipus de pasta.

Llegeix més

Calamarcets amb salsa de tinta i arròs amb bolets

CalamarcetsAvui us portem un plat que, malgrat no sigui típic de la cuina catalana, és un plat molt conegut i també molt elaborat a casa nostra: us parlem dels calamars amb salsa de tinta, l'origen dels quals no és del tot clar però sempre s'ha relacionat amb el País Basc, tot i que també s'ha dit que podria ser asiàtic.

L'elaboració de plats utilitzant la tinta és força habitual en països de la zona mediterrània com és el cas d'Itàlia, on s'utilitza per a elaborar pastes amb aquest color negre característic.

Llegeix més

Coca de recapte amb verdures, anxoves i camagrocs

Coca de_recapteAvui us portem una recepta molt típica a Catalunya, però sobretot a les terres de Lleida i Tarragona. Us parlem de la coca de recapte, recepta que té com a base principal una massa de pa feta amb farina, llevat, aigua i oli.

Moltes vegades s’ha dit que la coca de recapte és la pizza catalana i, per parlar dels seus orígens, ens n’hem d’anar uns segles enrere fins arribar a l’època dels àrabs.

Llegeix més

Melmelada de carbassa

Melmelada de_carbassaSi haguéssim de destacar una hortalissa pròpia de la tardor, no dubtaríem en parlar de la carbassa, que posseeix una quantitat important de propietats beneficioses per al nostre organisme: parlem d’aigua (90%), a més de proteïnes i carbohidrats. Pel que fa a les vitamines que conté, cal destacar un alt contingut de vitamina A, bona per a la vista, la pell i el creixement dels ossos.

Llegeix més