Peus de porc amb salsa

PEUS DE_PORC_AMB_SALSAEls receptaris culinaris de cada país o indret són un bé que hem d’intentar que no caiguin en l’oblit, ja que si mantenim vives les receptes que elaboraven les nostres àvies i besàvies, contribuïm a no perdre la nostra identitat. Encara que la gastronomia evoluciona i es va adaptant als temps que vivim, s’ha d’intentar mantenir l’essència d’aquelles receptes fetes pels nostres avantpassats.

Llegeix més

Torrades de Santa Teresa

Torrades de_Santa_TeresaLes torrades de Santa Teresa són un d’aquells plats de la cuina d'aprofitament. És un dolç tradicional, antic i popular que de ben segur va néixer amb la idea d'aprofitar el pa dur que quedava a les cases durant la Setmana Santa. Fora de Catalunya, també podem trobar-les a la resta de la península, on se les coneix com a torrijas. La base sempre és la mateixa: llesques de pa sucades en una barreja de llet i ous, fregides a la paella i recobertes de sucre. No obstant això, hi ha qui les perfuma segons els gustos i costums de cada lloc. D’aquesta manera, a Occitània la llet se sol aromatitzar amb vainilla, que s'afegeix en forma de sucre amb essència de vainilla; a Catalunya, en canvi, amb canyella i pela de llimona.

Llegeix més

Bacallà de Quaresma amb panses i pinyons

BACALLÀ DE_QUARESMAEl bacallà és el peix que de sempre ha estat associat a la quaresma. Antigament era un aliment barat, cosa que no passa ara, i això el va convertir en un peix molt popular i, per tant, molt present en el receptari català. A més a més era un peix fàcil de salar i assecar, ja que temps enrere la conservació era molt important per la manca de mitjans de refrigeració com ara les neveres. D’altra banda, el fet que l’església catòlica prohibís menjar carn en temps de quaresma va fer que es convertís en un plat típic d’aquestes dates.

Llegeix més

Flam d’espàrrecs amb salsa de pebrot vermell i anxoves

Flam desparrecsÉs temporada d’espàrrecs, sobretot dels silvestres i els verds. Els primers són llargs i prims, tenen un gust molt intens i es poden collir a la primavera. Quant als verds de cultiu de temporada, el seu moment de màxima esplendor és als mesos de maig i juny, encara que avui els podem trobar gairebé tot l’any.

Des del punt de vista dietètic, l’espàrrec verd és ric en potassi i pobre en sodi el que fa que ens ajudi a eliminar l’excés de líquids de l’organisme. També és ric en fibra i això afavoreix la digestió i ajuda a assimilar bé els aliments. No obstant això, les persones que tinguin àcid úric han de moderar el seu consum.

Llegeix més

Coulant de patata farcit d’ou i botifarra

coulant patata_01Quan sentim o llegim la paraula coulant tots pensem a l’instant en unes delicioses postres de xocolata amb un regalim de xocolata líquida al seu interior que descobrim amb la primera cullerada.

Avui volíem fer un plat salat inspirat en el coulant amb ingredients molt bàsics i econòmics però que alhora fos original i sorprenent. Aleshores hem utilitzat la patata, aliment  ric en carbono hidrats i molt important en la nostra dieta. El segon ingredient que hem fet servir ha estat l’ou, un aliment amb un alt contingut en proteïnes i ens ajuda a aconseguir l’efecte líquid característic del coulant. I com a últim ingredient hem utilitzat la botifarra, important també per les seves propietats i sobretot perquè és tot un clàssic en la nostra cultura i en el nostre poble. 

Llegeix més

Crema catalana o de Sant Josep

thumb crema catalanaQuan parlem de postres típiques catalanes, segurament tots pensem en la crema catalana o de Sant Josep. Fins no fa gaire aquestes postres es menjaven els dies de celebracions i sobretot per la festa de Sant Josep, d’aquí el seu nom.

Buscant els seus orígens sembla ser que Anglaterra i França també van voler atribuir-se l’origen d’aquestes postres amb la trinity cream i la crème brûlée respectivament.

Llegeix més

Calamarsets farcits de pèsols i bacó

Calamarsets farcitsEns trobem en el millor moment de l’any per consumir pèsols frescos. D’aquest aliment sempre se’n parla com si fos una verdura, però realment pertany a la família de les lleguminoses. Tot i que des del punt de vista nutritiu els que són frescos s’assemblen més a una verdura ja que tenen un baix contingut d’hidrats de carboni i proteïnes, tot i que aquests valors augmenten considerablement quan es menja en forma seca. A més a més, els pèsols són una font molt important de fibra present sobretot a la seva pell, així com el seu alt contingut en vitamina B que ajuda al bon funcionament del sistema nerviós. Per tant és molt recomanable introduir-los a la nostra dieta.

Llegeix més

Més articles...

  1. Bunyols de quaresma